2018. október 11. 05:32

Ha emelik az alanyi áfamentesség határát, érdemes lehet átvinni 2019-re az idén év végén esedékes bevételeket.

Minden európai uniós akadály elhárult az alanyi áfamentesség jelenleg évi 8 millió forintos határának emelése előtt. Az uniós pénzügyminiszterek ugyanis elfogadták a magyar kormány derogációs kérelmét, hogy 12 millió forintig lehessen áfaalanyiság nélkül adózni.

Varga Mihály pénzügyminiszer ezzel kapcsolatban pár napja még feltételes módban nyilatkozott az uniós jóváhagyás magyar jogrendbe ültetéséről, szavaiból mégis arra lehetett következtetni, hogy igazából nincs a kormány ellenére, hogy a következő évtől emelkedjen a határ.

Amennyiben az őszi adócsomag része lesz ez a módosítás is, akkor érdemes lehet a vállalkozásoknak átgondolniuk az év végén esedékes számláik kiállítását, ha idén a 8 milliós határérték közelében, azt meghaladóan szerezhetnének bevételt, de a hatályos áfaszabályok miatt ez nem opció a számukra. Az áfakörbe kerülés ugyanis növeli az adminisztrációt. Jövőre viszont 4 millió forinttal több bevételt könyvelhetnének el úgy, hogy nem kell foglalkozniuk az áfával.

Kis odafigyeléssel sok pénzt lehet keresni Kis odafigyeléssel sok pénzt lehet keresni

A kisadózó vállalkozások éves bevételi limitje már eddig is 12 millió forint volt, ők így a következő évben maradéktalanul ki tudnák használni a KATA és az áfa-törvény adta lehetőségeket. Ehhez elég annyit tenni, hogy a teljesítés idejét, de még inkább a kifizetés érkeztetését 2019-re datálják, amennyiben idén túllépnék a 8 milliót, de az átcsúszó pénzekkel sem haladnák meg jövőre a 12 milliós limitet.

Tekintettel arra, hogy a katások száma meghaladja a 200 ezret, elmondható, hogy sok vállalkozás szembesülhet ezzel a helyzettel december táján. Vagyis arra lehet számítani, hogy decemberhez közeledve ebben a körben felpöröghet az "adóoptimalizáció", ha kedvezően változna az őszi adócsomagban az áfamentességre vonatkozó szabályozás.

Szerettük volna megkérdezni a kormány terveiről Varga Mihály pénzügyminisztert, de a hétfőre meghirdetett sajtótájékoztatója elmaradt. Így a következő alkalommal tesszük fel kérdéseinket a tárcavezetőnek.