2p

Az áfavisszatérítéssel van gond, elmarasztaló főtanácsnoki vélemény született.

A szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó laptársunk, a Piac és Profit írta meg, hogy súlyos gondokat lát az Európai Unió a magyar áfavisszatérítés szabályozása körül. Ez azokat a külföldi vállalkozásokat érinti, amelyek Magyarországon vásárolnak termékeket vagy szolgáltatásokat, és a kapott számlán magyar áfát számítanak fel nekik.

Ahhoz, hogy ezt - a magyar vállalkozásokhoz hasonlóan - visszaigényelhessék vagy levonhassák, külön kérelmet kell benyújtani.

„A probléma, hogy a magyar adóhatóság kizárólag a kérelemben megjelölt elektronikus csatornán (jellemzően a megadott e-mail címen) keresztül kommunikál a külföldi vállalkozással, illetve annak megjelölt kapcsolattartójával”

– mondta el Barta Péter a Jalsovszky szenior ügyvédje, aki szerint ez sokszor az eljárás megszüntetéséhez vezet, az adóhatóság pedig nem utalja vissza az áfát az érintett vállalkozásoknak.Ilyenkor lehet fellebbezni, csakhogy a magyar szabályok szerint a fellebbezési eljárásban már nem lehet olyan iratokat átadni, amelyeket az adózó az adóhatóság kérése ellenére sem adott át. És ezzel végérvényesen a magyar költségvetésben marad az áfa, a külföldi vállalkozás ahhoz nem juthat hozzá.

Erről a gyakorlatról mondta ki pénteken az Európai Bíróság főtanácsnoka, hogy ellentétes az uniós joggal, annak számos alapelvét sérti. A bíróság későbbi döntésében kiemelten fogja figyelembe venni a főtanáncsnoki véleményt.

„Egy ilyen döntés vélhetően a jelenlegi magyar szabályozás átalakítását eredményezheti és felvetheti azt a kérdést is, hogy azok a külföldi vállalkozások, akik hasonló cipőben jártak, vajon utólag, erre a döntésre hivatkozással, hozzájuthatnak-e a magyar költségvetésben ragadt áfájukhoz. További kérdéseket vethet fel az is, hogy vajon más típusú ügyek (például egyéb adóvisszatérítési kérelmek vagy adóellenőrzések) fellebbezési szakaszában is felhasználható-e a főtanácsnoki vélemény érvelése”

– véli a Jalsovszky szakértője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!