<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Helyette norvég gázt és LNG-t importálnak majd.

Szlovákia júniustól jelentősen csökkenti függőségét az orosz gázszállításoktól azáltal, hogy alternatív gázmegállapodásokat kötött - közölte Richard Sulik miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter pénteken, akit a szlovák televízió idézett.

Sulik azt monda, hogy Szlovákia június 1-től 65 százalékkal csökkenti az orosz gáztól való függőségét, az ország gázellátása 2023 végéig garantált. A teljes szlovák fogyasztás fedezetéül szolgáló földgáz mintegy 32 százaléka Norvégiából származik majd, csaknem 34 százaléka pedig cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában horvát, olasz, belga és brit kikötőkből érkezik.

Rámutatott arra, hogy az ország gázkereslete évi mintegy 5 milliárd köbméter, és hogy továbbra is vásárolnak majd földgázt Oroszországtól, amellyel 2029-ig van érvényes szerződése a szlovák állami földgázipari vállalatnak (SPP). 

Sulik rámutatott arra, hogy július 10-ig a különböző irányokból beérkező gázszállítmányok annyira feltöltik a tározókat, hogy az 2023 március végéig szavatolja a biztonságos gázellátást.

Szlovákia gázszükségletének mintegy 85 százalékát fedezik jelenleg az orosz szállítások.

Ugyancsak pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán arról számolt be, hogy elkészült a Szlovákia és Lengyelország közötti 164 kilométer hosszú gázvezeték, ami hamarosan tesztelési módba kerül.

A gázvezeték üzembe helyezése Heger szerint erősíti Szlovákia energiabiztonságát. "Szlovákia az orosz olaj- és gázszállításoktól leginkább függő országok közé tartozik. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy alternatív beszerzési forrásokat és módokat találjunk" - írta a miniszterelnök.

A vezeték lengyelországi szakasza 61,3 kilométer, a szlovákiai pedig 103 kilométer hosszú.

A szlovák kormányfő szerint a vezeték évi 5,1 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas, ami gyakorlatilag fedezi Szlovákia éves szükségletét. A vezetéken részben Norvégiából, valamint lengyel és más EU-országok kikötőiből érkezik majd a földgáz, ahová tengeri úton jut el.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.