5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pénteken ismét a Kossuth rádió vendége Orbán Viktor miniszterelnök, a beszélgetésben várhatóan szóba kerül a háború mellett a költségvetés és az Európai Parlament döntése arról, Magyarország nem lesz képes megfelelően ellátni az unió soros elnöki tisztét. A beszélgetést lapunk percről percre közvetíti.

7.37:

A beszélgetés a 2024-es büdzsével kezdődik. Arról a brüsszeli tervezetről, mely szerint el kellene törölni a magyar rezsicsökkentést, a Orbán Viktor azt mondta:

„Nem az ő dolguk!”

A kormányfő szerint Brüsszel megszorításokat szeretne elérni Magyarországon. A miniszterelnök szerint ha eltörölnék a rezsicsökkentést, „még a baloldali nyugdíjasnak is” havonta 181 ezer forinttal többet kellene fizetnie.

A költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör

– húzta alá Orbán Viktor.

Az EU csak a költségvetési hiány és a GDP-arányos államadósság legmagasabb szintjét határozhatja meg. Az államadósság aránya 70 százalék alatt, a hiány pedig 2,9 százalék lesz – közölte.

Meg kell védeni a nyugdíjasokat, mert ők nem tudnak plusz munkát vállalni, és meg kell védeni a családokat is, mert a gyermekvállalás fontos.

7:43

A kormányfő Varga Mihályt „harcedzett” pénzügyminiszternek nevezte, aki átlátja a költségvetési folyamatokat.

A költségvetés kénytelen a háború elhúzódására épülni

– mondta a kormányfő

Arra a felvetésre, hogy 6 százalékos inflációval terveztek, de most 24 százalék, a miniszterelnök azt válaszolta, reméli, az elmúlt hónapban már 22 alá ment.

Az infláció ellen harcolni kell – húzta alá Orbán Viktor, aki azt mondta, harcolnak, hogy letörjék az inflációt. Úgy vélte, a háború az energiapiacon is zajlik, az energiaárak pedig megemelkedtek.

Ha Paksot be tudtuk volna fejezni, és működne, akkor hátradőlhetnénk – mondta a kormányfő, aki szerint Brüsszelben „annyit akadékoskodtak”, hogy megcsúsztak a beruházással.

„Év végére, ha a fene fenét eszik is, le kell vinni az inflációt egy számjegyűre”

– közölte Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Varga Mihály harcedzett pénzügyminiszter, aki átlátja a folyamatokat. Fotó: Facebook / Varga Mihály
A kormányfő szerint Varga Mihály harcedzett pénzügyminiszter, aki átlátja a folyamatokat. Fotó: Facebook / Varga Mihály

7.48:

A háború durva fázisába lépett – mondta Orbán, aki szerint „elment az esze” annak, aki azt mondja, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Hozzátette, hogy a béke az egyetlen morálisan vállalható álláspont, és Törökországban is ez a politikai álláspont győzött a választáson.

Orbán szerint csütörtökön is lelkesen beszéltek Kisinyovban a háborúról, és a háborúról szóló beszéd is része a háborúnak. Úgy vélte, aki kívülálló, az reálisabban látja a helyzetet.

Aki támad, annak háromszor akkora veresége lesz, mint a védekezőnek – vélekedett a kormányfő a lehetséges ukrán ellentámadásról, majd hozzátette, még előtte tűzszünetre van szükség.

7.52:

Nehéz megváltoztatni a politikai álláspontot, de ez Nyugat-Európában úgy fog megtörténni, hogy leváltják a vezetőiket a választók – vélte a kormányfő. Mint fogalmazott, az európai emberek többsége elítéli a háborút, de megoszlik a vélemény arról, hogy az Ukrajna melletti kiállás keretein belül mi vállalható.

Az elejétől fogva a békére kellett volna törekedni

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a háborút megelőzően tárgyalásokkal kellett volna az ukrán vezetésnek megelőzni a konfliktust.

7.55:

Ki kell állni az igazunkért – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ha nem így teszünk, akkor elveszítjük az önbecsülésünket, kiállásunkat.

Az Európai Parlamentnek semmi köze ahhoz, hogy ki adja az Unió elnökségét, mert azt jogszabályok írják elő. Lojálisnak kell lennünk a barátainkhoz, szövetségeseinkhez, de ki kell állnunk az igazunkért a megfelelő arányban – vélte Orbán.

7.58:

Óriási megkönnyebbülésnek nevezte a miniszterelnök, hogy Erdogan nyerte a török választásokat, az ő ellenfele Soros György embere volt, ahogy Magyarországon is. Mint mondta, ha a török ellenzék nyert volna, akkor 1-2-3 millió menekültet eresztett volna ránk, és a nyáron a magyar határon lennének – fantáziált a kormányfő.

Az orosz gáz szintén Törökországon keresztül érkezik, az ellenzéki győzelem esetén kétséges lett volna, hogy az eljut-e Magyarországra – tette hozzá Orbán, aki szerint az ellenzéki jelölt „háborúpárti” volt.

Berlin, Moszkva és Isztanbul (Ankara) az a háromszög, amire Magyarországnak figyelnie kell, ebben a háromszögben kell a magyarok életét jól igazgatni, a legkritikusabb pedig most épp a német kapcsolat – mutatott rá a miniszterelnök.

A beszélgetés ezzel véget is ért.

Korábban írtuk:

A miniszterelnök a hatvanadik születésnapja és az Európa-liga budapesti döntője után először ad rádióinterjút. Kíváncsian várjuk, a hét legfontosabb eseményei közül melyeket érint majd a beszélgetés. Mi ezeket várjuk:

Az Országgyűlés elé került a 2024-es büdzsé tervezete, melyet a kabinet a védelem költségvetésének nevezett, a Költségvetési Tanács viszont erős kritikákkal illetett.

Állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament arról, hogy Magyarország nem lesz képes „hitelesen teljesíteni” azt a feladatot, amit az EU soros elnökségének betöltése jelent.

Újabb adóval sújtják a lakossági megtakarításokkal elért jövedelmet.

Na, és természetesen az orosz–ukrán háború, amibe a „háborúpártiak bele akarják sodorni Magyarországot”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!