2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mobil egészségügyi kezelőközpontokat emel Haitin a kiújulóban lévő kolerajárvány miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), emellett kezdeményezik oltóanyag Haitiba szállítását is - jelentette be a WHO egyik szóvivője kedden.

Christian Lindmeier a genfi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kolerafertőzöttek kezelésére a WHO sátrakat állít fel a Karib-tengeri országban, s mivel a WHO rendelkezik a kolera elleni, szájon át bevehető oltóanyaggal, kérték a vészhelyzeti készlethez való hozzáférést.

Lindmeier úgy fogalmazott: a kór terjedését "körülmények bonyolult koktélja" okozza, ennek ellenére "nagyon fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, eljusson a segítség az érintett területekre".

Utoljára három évvel ezelőtt ütötte fel a fejét a járvány. Fotó: Depositphotos
Utoljára három évvel ezelőtt ütötte fel a fejét a járvány. Fotó: Depositphotos

A segítségnyújtást nehezíti, hogy a járvány a főváros, Port-au-Prince bandaháború uralta nyomornegyedében ütötte fel a fejét, ahol - mint arról a szóvivő beszámolt - már a higiéniai helyzet miatt is szinte lehetetlen féken tartani a járványt, de a tesztelés vagy a segítségnyújtás is igen körülményes feladat. Emiatt "sajnos számítanunk kell az esetszámok növekedésére" - mondta.

A kolera utoljára három évvel ezelőtt volt jelen Haitin, 2010-ben azonban közel tízezren haltak meg a járványban, amelynek kitöréséért az ENSZ békefenntartóit tartották felelősnek. Jelenleg legkevesebb hét halálos áldozatról tudni.

A régóta tartó tüntetések és az üzemanyaghiány miatt Haitin országszerte megszűntek olyan alapvető szolgáltatások, mint a tiszta ivóvízhez való hozzáférés vagy az orvosi ellátás. A szóvivő szerint ezen okok miatt az országban már több kórház is bezárni kényszerült.

A WHO egyik tisztségviselőjének múlt heti közlése szerint a fertőzött víz vagy étel útján terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség esetszámai világszerte emelkednek, emiatt félő, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag nem lesz elég a betegek kezelésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!