<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Már a 4000-t is meghaladja azon sportfejlesztési programok száma, melyek esetben szabálytalan felhasználást állapítottak meg az ellenőrzések során. És bár a koronavírus-járvány az élet sok területén okozott bonyodalmakat, a TAO-programok ellenőrzésében nem járt fennakadásokkal a kialakult helyzet.

Múlt héttől kezdődően visszaállt a régi rend, újra a koronavírus-járvány előtt érvényes 125 milliárd forintos kerettel működik tovább a 2011-ben életre keltett TAO-támogatási rendszer. Bár a kormány sokáig ágált az ellen, hogy a TAO közpénz lenne, a támogatások utánkövetése kiemelt fontosságú, így ennek menetét és pontjait már az első percben rögzítették a vonatkozó törvényben. Ennek ellenére évekig alig történt valami.

Az ellenőrzés 2014-ig a Nemzeti Sport Intézet (NSI) feladata lett volna, mivel ennek nem igazán tett eleget a szervezet, a munka 5 évvel ezelőtt átkerült a sportszövetségekhez. A 300 millió forintot meghaladó sportfejlesztési programok ellenőrzése pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának feladata, a tárca dönt ugyanakkor a sportszövetségek által ellenőrzött és felterjesztett programok esetében a szankciókról is.

A TAO-támogatásokkal való visszaélések, trükközések komoly következményekkel is járhatnak. Ha a támogatás felhasználásának kontrollja során a jogszabály szerinti illetékes ellenőrző szerv megállapítja, hogy a támogatott szervezet a támogatást nem rendeltetésszerűen vette igénybe, az elszámolás elfogadásával egy időben maradvány visszafizetési kötelezettséget ír elő. Amennyiben a támogatott szervezet ezt elmulasztja, az ellenőrző szerv kezdeményezi az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő, szabálytalanul igénybe vett és be nem fizetett támogatás, valamint annak a vonatkozó kormányrendeletben meghatározottak szerint megnövelt összege és kamata behajtását.

Több milliárd forint TAO-t kellett visszafizetni szabálytalan felhasználás miatt (Fotó: MTI)Több milliárd forint TAO-t kellett visszafizetni szabálytalan felhasználás miatt (Fotó: MTI)

Amíg a szervezet ennek nem tesz eleget, legfeljebb 3 évre kizárhatják a támogatásból. A visszafizetett pénz sem vész el a sport számára, hiszen azok további utánpótlás-nevelési programok megvalósításához járulnak hozzá.

És jelentős összegről van szó. A sportági szakszövetségektől kikért adatok alapján mintegy 6,8 milliárd forintról derült ki, hogy szabálytalanul használták fel a sportszervezetek.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.