4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha bedurvul a járvány, jelentős korlátozásokkal fogják sújtani az oltatlanokat Ausztriában: nem – vagy csak negatív PCR-teszttel – járhatnak majd például vendéglátóhelyekre, fodrászhoz, fitneszterembe vagy éppen szállodába. A korlátozások érvénybe lépése az intenzív osztályok kihasználtságától függ majd.

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt jelentős szigorításokat vezet be az osztrák kormány, amelyek azonban – a korábbi korlátozásokkal ellentétben – nagyrészt csak az oltatlanokat fogják érinteni.

Az ő mindennapi életük jelentősen megnehezedik majd, ha továbbra sem hajlandók elfogadni a Covid elleni vakcinát.

A szigorítások három lépcsőben aktiválódhatnak a járványhelyzet romlásától függően.

Az első fokozat egy hét múlva, szeptember 15-től lép életbe, az előrejelzések szerint ugyanis ekkor éri majd el a 10 százalékot az intenzív osztályok kihasználtsága.

A bécsi kávéházakból is kiszorulhatnak az oltatlanok. (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)
A bécsi kávéházakból is kiszorulhatnak az oltatlanok. (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)

A második fokozat 15, a harmadik 20 százalékos kihasználtság esetén aktiválódik. Ezekhez a szintekhez nincs időpont hozzárendelve, mivel a remények szerint sikerül majd elkerülni az intenzív ellátásra szoruló Covid-betegek számának további növekedését, és így az újabb szigorítások élesedését.   

Se étterem, se fodrász

Ami a részleteket illeti, az első fokozat életbe lépése után minden olyan helyen – mindennapi szükségletet fedező üzletek, közösségi közlekedés – kötelező lesz az FFP2-maszk, ahol most még bármilyen maszk elegendő.

Az oltatlanoknak ezen felül minden egyéb üzletben is maszkot kell majd hordaniuk.

A 3G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak, gyógyultak vagy negatív teszteredménnyel rendelkezők vehetik igénybe – már a 25 fős vagy a feletti rendezvényeknél is életbe lép. (Jelenleg 100 fő a határ.) Az antigéntesztek érvényessége 48-ról 24 órára csökken, és szigorodnak majd az ellenőrzések.

A második fokozat aktiválódása után

a 2G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak és gyógyultak vehetik igénybe – az éjjeli bárokra és lokálokra, valamint az 500 fős vagy a feletti, ültetés nélküli rendezvényekre is vonatkozik majd.

A harmadik fokozat után pedig azokat a szolgáltatásokat, amelyeket jelenleg oltottak, gyógyultak vagy bármilyen negatív teszttel rendelkezők vehetnek igénybe, a jövőben csak oltottak, gyógyultak vagy negatív PCR-teszttel rendelkezők használhatnak – tehát az antigénteszt már nem lesz elegendő.

Ez azt jelenti, hogy

az oltást megtagadókat – hacsak nem gyógyultak vagy nem csináltatnak minden egyes alkalommal PCR-tesztet – kizárják szolgáltatások és közösségi helyek többségéből. Ide tartoznak a vendéglátóhelyek, a testi közelséggel járó szolgáltatások (például fodrászatok), a szálláshelyek, a 100 fős és a feletti rendezvények, a szabadidős és kulturális intézmények (a múzeumok, könyvtárak, könyvesboltok és archívumok kivételével), a vásárok, a kongresszusok és a sportintézmények.             

Kurz: karantén helyett oltás

A korlátozásokkal az osztrák kormány jelentős nyomás alá helyezi az oltatlanokat, hogy vegyék fel a Covid elleni vakcinát.

A vírus nem fog eltűnni, meg kell tanulnunk együtt élni vele. Az oltásra kell támaszkodnunk      

-mondta Sebastian Kurz az intézkedések bejelentésekor. Szerinte a fertőzöttek számának emelkedésére az oltás a válasz, nem pedig újabb karanténok bevezetése. Aki nem oltatja be magát, az előbb-utóbb megfertőződik, fűzte hozzá.

Számos más uniós országban is hasonló korlátozásokat vezetnek vagy vezettek már be az oltatlanokkal szemben.

A szigorítások pártolói azt mondják, hogy jogos lépésekről van szó, hiszen a társadalom egészének érdeke – a minél nagyobb átoltottság – felülírja az ellenkezők érdekeit, az oltások pedig biztonságosak.

Az ellenkezők – akik például Ausztriában is rendszeresen utcára vonulnak – viszont diszkriminációra panaszkodnak, és azt állítják, hogy az oltások esetleges hosszútávú, negatív hatásairól a fejlesztés rövid ideje miatt még nem áll rendelkezésre elegendő információ.                  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!