<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sorra jelennek meg nemcsak világszerte, hanem idehaza is a koronavírus-járvány miatt jócskán visszaesett gazdasági folyamatok újraindítását célzó intézkedések. Kérdés, valóban ott tartunk-e már, hogy a forráshiány a gátja annak, hogy a beruházási vagy a lakossági kereslet lassan visszatérjen a régi mederbe. Egyebek mellett ez is foglalkoztatta kollégánkat hétfő reggel.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a vállalatokat és a lakosságot a koronavírus-járvány kapcsán foglalkoztató kérdésekről.

Nem egységes az a mód, ahogyan a jegybankok segítik a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság szereplőket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utóbbi napokban jelentős könnyítéseket hajtott végre, annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok minél könnyebben és gyorsabban tudjanak hitelezni. Ám kérdés, vajon a mostani helyzetben ezek az intézkedések mennyire segíthetnek.

Az emberek két okból szorulhatnak most istápolásra: egyrészt, aki elveszítette a munkahelyét, és emiatt nem tudja törleszteni a hitelét. Másrészt, ha valakinek ahhoz kell forrás, hogy a létfenntartáshoz szükséges javakat megvásárolja. Mindkét esetben erősen kétséges, hogy az érintettek pont kölcsönt vennének fel, pláne úgy, hogy nem lehet tudni, a válság meddig tart.

A vállalatok közül pedig azok számára necces most a hitelfelvétel, amelyek termékei iránti kereslet a válság miatt jelentős mértékben visszaesett. Bár kétségtelenül például már vannak autógyárak, amelyek kezdenek újra kinyitni, kérdéses, hogy a mostani, rendkívül bizonytalan helyzetben ki fog tőlük négykerekűt vásárolni.

A hitelezés fokozása gazdaságösztönzési céllal tehát kicsit korainak tűnik, igazából most még mintha abban a szakaszban lennénk, amikor a lakosságnak a bértámogatások, míg a vállalatoknak a közterhek csökkentése lehet az üdvözítő. Ami a bértámogatásokat illeti, a sok kritika hatására a kormány ugyan átalakítja a rövidített munkaidő után járó támogatási rendszert, ám hogy pontosan miként, arról még nincsenek részletek.

Mától érhetők el az MNB által biztosított NHP Hajrá-hitelek a kis- és közepes vállalkozások számára, összesen 1500 milliárd forint erejéig. Ezt nagyon kedvező kamattal számos célra lehet fordítani: beruházásra, működésre, de akár európai uniós támogatás előfinanszírozására, hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is. Vélhetően azért elsősorban a hitelek kiváltása lesz a cél – legalábbis az elején.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.