Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Sorra jelennek meg nemcsak világszerte, hanem idehaza is a koronavírus-járvány miatt jócskán visszaesett gazdasági folyamatok újraindítását célzó intézkedések. Kérdés, valóban ott tartunk-e már, hogy a forráshiány a gátja annak, hogy a beruházási vagy a lakossági kereslet lassan visszatérjen a régi mederbe. Egyebek mellett ez is foglalkoztatta kollégánkat hétfő reggel.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a vállalatokat és a lakosságot a koronavírus-járvány kapcsán foglalkoztató kérdésekről.

Nem egységes az a mód, ahogyan a jegybankok segítik a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság szereplőket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utóbbi napokban jelentős könnyítéseket hajtott végre, annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok minél könnyebben és gyorsabban tudjanak hitelezni. Ám kérdés, vajon a mostani helyzetben ezek az intézkedések mennyire segíthetnek.

Az emberek két okból szorulhatnak most istápolásra: egyrészt, aki elveszítette a munkahelyét, és emiatt nem tudja törleszteni a hitelét. Másrészt, ha valakinek ahhoz kell forrás, hogy a létfenntartáshoz szükséges javakat megvásárolja. Mindkét esetben erősen kétséges, hogy az érintettek pont kölcsönt vennének fel, pláne úgy, hogy nem lehet tudni, a válság meddig tart.

A vállalatok közül pedig azok számára necces most a hitelfelvétel, amelyek termékei iránti kereslet a válság miatt jelentős mértékben visszaesett. Bár kétségtelenül például már vannak autógyárak, amelyek kezdenek újra kinyitni, kérdéses, hogy a mostani, rendkívül bizonytalan helyzetben ki fog tőlük négykerekűt vásárolni.

A hitelezés fokozása gazdaságösztönzési céllal tehát kicsit korainak tűnik, igazából most még mintha abban a szakaszban lennénk, amikor a lakosságnak a bértámogatások, míg a vállalatoknak a közterhek csökkentése lehet az üdvözítő. Ami a bértámogatásokat illeti, a sok kritika hatására a kormány ugyan átalakítja a rövidített munkaidő után járó támogatási rendszert, ám hogy pontosan miként, arról még nincsenek részletek.

Mától érhetők el az MNB által biztosított NHP Hajrá-hitelek a kis- és közepes vállalkozások számára, összesen 1500 milliárd forint erejéig. Ezt nagyon kedvező kamattal számos célra lehet fordítani: beruházásra, működésre, de akár európai uniós támogatás előfinanszírozására, hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is. Vélhetően azért elsősorban a hitelek kiváltása lesz a cél – legalábbis az elején.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.