TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Sorra jelennek meg nemcsak világszerte, hanem idehaza is a koronavírus-járvány miatt jócskán visszaesett gazdasági folyamatok újraindítását célzó intézkedések. Kérdés, valóban ott tartunk-e már, hogy a forráshiány a gátja annak, hogy a beruházási vagy a lakossági kereslet lassan visszatérjen a régi mederbe. Egyebek mellett ez is foglalkoztatta kollégánkat hétfő reggel.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a vállalatokat és a lakosságot a koronavírus-járvány kapcsán foglalkoztató kérdésekről.

Nem egységes az a mód, ahogyan a jegybankok segítik a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság szereplőket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utóbbi napokban jelentős könnyítéseket hajtott végre, annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok minél könnyebben és gyorsabban tudjanak hitelezni. Ám kérdés, vajon a mostani helyzetben ezek az intézkedések mennyire segíthetnek.

Az emberek két okból szorulhatnak most istápolásra: egyrészt, aki elveszítette a munkahelyét, és emiatt nem tudja törleszteni a hitelét. Másrészt, ha valakinek ahhoz kell forrás, hogy a létfenntartáshoz szükséges javakat megvásárolja. Mindkét esetben erősen kétséges, hogy az érintettek pont kölcsönt vennének fel, pláne úgy, hogy nem lehet tudni, a válság meddig tart.

A vállalatok közül pedig azok számára necces most a hitelfelvétel, amelyek termékei iránti kereslet a válság miatt jelentős mértékben visszaesett. Bár kétségtelenül például már vannak autógyárak, amelyek kezdenek újra kinyitni, kérdéses, hogy a mostani, rendkívül bizonytalan helyzetben ki fog tőlük négykerekűt vásárolni.

A hitelezés fokozása gazdaságösztönzési céllal tehát kicsit korainak tűnik, igazából most még mintha abban a szakaszban lennénk, amikor a lakosságnak a bértámogatások, míg a vállalatoknak a közterhek csökkentése lehet az üdvözítő. Ami a bértámogatásokat illeti, a sok kritika hatására a kormány ugyan átalakítja a rövidített munkaidő után járó támogatási rendszert, ám hogy pontosan miként, arról még nincsenek részletek.

Mától érhetők el az MNB által biztosított NHP Hajrá-hitelek a kis- és közepes vállalkozások számára, összesen 1500 milliárd forint erejéig. Ezt nagyon kedvező kamattal számos célra lehet fordítani: beruházásra, működésre, de akár európai uniós támogatás előfinanszírozására, hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is. Vélhetően azért elsősorban a hitelek kiváltása lesz a cél – legalábbis az elején.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.