5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb vállalkozással gyarapodott nemrég a felcsúti milliárdos már most sem kicsike cégbirodalma. 

Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar vállalkozó esetében már nehéz olyan ágazatot találni, ahol ne lenne valamilyen szinten érdekeltsége. Ebből kifolyólag a vertikális terjeszkedésre jóval szűkebb lehetőségei vannak, mint voltak például 10 évvel ezelőtt. Horizontális terjeszkedésre azonban bőven akad már példa az elmúlt néhány évben és most is egy ilyen történt. 

A nyári főszezon kellős közepén úgy döntött Mészáros Lőrinc, hogy gyerekeivel karöltve új agrárcéget alapít. Holott nem egy ilyen van már neki: a kisebb-nagyobb agrárcégek felett álló Talentis Agro Zrt. birtokolja többek között a Búzakalász 66 Kft.-t, a Vivienvíz Kft.-t vagy épp a Szarvas-Agro Zrt.-t. Mindezek mellé nemrég létrehozta herceghalmi székhellyel az AgroLink Zrt.-t is, mely mezőgazdasági integrátorcégként fog tevékenykedni. 

Tevéket tenyésztene Mészáros Lőrinc
Tevéket tenyésztene Mészáros Lőrinc

A sor augusztus 13-án új céggel gyarapodott: ekkor alakult meg ugyanis a Mészáros Agro Kft. 3 millió forintos jegyzett tőkével. Az augusztus 25-én bejegyzett társaság székhelye az a felcsúti ingatlan, ahol Mészáros-cégek egész sora van bejegyezve, mint például a Mészáros Építőipari Holding Zrt., vagy az alcsútdobozi golfpálya üzemeltetéséért felelős Máriavölgy Zrt., de itt székel az idén májusban létrehozott Felcsúti Ökölvívó Sportklub Nonprofit Kft. és az Alapítvány a Kárpát-medence Sportjáért is. 

A Mészáros Agro Kft. ügyvezetője Mészáros Lőrinc egyetlen fia lett, aki egyébként főként mezőgazdasági területen tevékenykedő cégek tulajdonosa és/vagy ügyvezetője. A frissen létrehozott társaság tulajdonosai között is megtalálható. Mészáros Lőrinc nem egyedül, hanem gyerekeivel közösen alapította meg a céget, így mindannyiuknak egyaránt 25-25 százalékos tulajdoni hányada van a társaságban. 

Főtevékenységként gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével szeretne foglalkozni, emellett a listára került a szőlőtermesztés, baromfi-, illetve sertéstenyésztés, az egyéb állat tenyésztése is. És akad a listán egy egészen szokatlan és rendkívül ritka tevékenységi kör is. 

A Mészáros-család ugyanis a jelek szerint reális lehetőséget lát arra is, hogy teve, teveféle tenyésztésével is foglalkozzon. 

Ez a tevékenység annyira ritka Magyarországon, hogy az Opten adatbázisa szerint csupán 7-en foglalkoznak ezzel főtevékenységként. 6 egyéni vállalkozó, illetve a gombosszegi Schmitt Alpaka Kft. Ez a cég sem tekint vissza túl nagy múltra egyébként, hiszen tavaly októberben alapították. Tulajdonosa két Gombosszegen élő, feltehetően német állampolgár: Wilfried Franz Heinrich Schmitt és Kerstin Schmitt.

Némileg nagyobb számot kapunk akkor, ha általánosságban a tevékenységi körök között keressük a tevetenyésztést, ekkor 584 vállalkozás volt az eredmény. 

Teve, láma, alpaka

Az első ránézésre idehaza rendkívül szokatlan tevékenységet már régóta lehet egyébként hivatalosan végezni. A tevetenyésztés ugyanis 2011-ben kapott saját szakmakódot annak köszönhetően, hogy az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium egy uniós statisztikai nomenklatúrát vett át, de a magyar viszonyoknak megfelelő változtatásokat nem vezette át. 

Igaz, a klímaváltozás miatt lassan már talán nem is lesz annyira ördögtől való elképzelés tevetenyésztésbe fogni. Ráadásul a tevetej egyre népszerűbbé válik a közel-keleti országokon kívül is. Az ugyanis sok szempontból különbözik a szarvasmarháétól, fogyasztása a tejcukor-érzékenyek számára sem jár annyira edvezőtlen következményekkel, mint más tejtermékek. Vizsgálatok bizonyítják antiallergén jellegét, erősíti az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Szappant és testápolót is lehet belőle készíteni. A Közel-Keleten régóta szívesen használják koraszülött gyermekeknél is, hogy ezzel támogassák a szervezetük fejlődését.

A tevefélékről köztudott, hogy nehéz bánni velük, esetenként agresszívak és nemtetszésüket gyakran hörgő hangon és „köpködés” formájában fejezik ki. Az AgrárUnió szerint tenyésztésük is költséges projekt lehet, mivel csak 4-6 évesen ellenek először, addig tehát gyakorlatilag "feleslegesen" tartják, etetik őket. Kétévente hoznak világra egy utódot 12-14 hónapos vemhességet követően. Előnyükre szolgál viszont, hogy akár 50 évig is elélnek, ami igen kifizetődő lehet. 

Persze nemcsak tevék tenyésztését biztosítja a felvett tevékenységi kör, hanem tevefélékét is, vagyis például lámával vagy alpakával is foglalkozhatna Mészáros Lőrinc. Bár ezek sem kevésbé szokatlan állatok idehaza, alpakafarm már működik Magyarországon. Az Agrárszektor cikke szerint a Vas megyei Őrségi Alpakafarmon Könye Kata családja generációk óta tenyészt szarvasmarhákat, ő azonban néhány éve belefogott az alpakatartásba is. Ezenkívül Jobaházán található a Magyar Alpaka Kft., ahol nem csak tenyésztéssel, valamint az állatok eladásával foglalkoznak, de széles körű tudást is átadnak az érdeklődőknek. 

A tevékenység profitábilis: a cég 2020-ban a leadott beszámolója szerint 11,3 millió forintos bevételből 3,7 milliós profitot ért el. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!