3p

Ha havi szintre elosztjuk a 13. havi juttatást, még az úgy számolt nyugdíjnövekedés sem tudja fedezni az idősek fogyasztói kosara alapján számolt inflációt.

Nem enyhül a nyomás a társadalom legidősebb rétegének pénztárcáján. Bár a boltok már elkezdték egyes termékek árainak tartós csökkentését, ennek hatása az inflációs adatban alig-alig mutatkozik meg. A Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli közlése szerint ugyanis az éves bázisú átlagos infláció 25,2 százalékos volt márciusban az előző havi 25,4 százalék után.

Ám a nyugdíjasokat továbbra is jobban sújtja az árak emelkedése, mint a társadalom aktív rétegét. Az ő fogyasztói kosaruk alapján számolt árindex ugyanis 26,7 százalék volt a februári 26,9 százalék után. Még rosszabb a helyzet akkor, ha az első háromhavi kumulált inflációt nézzük, ekkor ugyanis 27 százalékos pénzromlási ütemmel találkozunk (miközben az általános index 25,4 százalékos).

Nyugdíjas Árkosarunk, mely 21, a nyugdíjasok által leggyakrabban és legtöbbet vásárolt alapvető terméket foglal magába, az árak emelkedésének további lassulását mutatta, áprilisban 34 százalékos drágulásról árulkodott.

Sok pénz hiányzik belőle. Fotó: Depositphotos
Sok pénz hiányzik belőle. Fotó: Depositphotos

Ezek a számok is jól mutatják, hogy a jelenlegi helyzet a nyugdíjasokat állítja nagyobb kihívások elé, és nem mellesleg az alacsony keresetűeket is. E két csoport fogyasztói kosarában ugyanis az átlagosnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, valamint a háztartási energia, az infláció elszállásához pedig ez a két termékkör járul hozzá a legnagyobb mértékben. A KSH az élelmiszereknél még mindig 42,6, a háztartási energiánál pedig 43,1 százalékos átlagos drágulást regisztrált.

Az árak emelkedése egy dolog ugyan és elviekben nem lenne magától értetődő, hogy a nyugdíjasokat sújtja jobban. A mérleg másik serpenyőjében ugyanis egy 15 százalékos nyugdíjemelés található a 27 százalékos első háromhavi kumulált nyugdíjas inflációval szemben.

A két érték eredője pedig egy 9,5 százalékos reálérték-csökkenés a vizsgált időszakra. Vagyis a nyugdíjasok ellátása ennyit veszített értékéből, ennyivel szűkebbre kell húzni a nadrágszíjat.

És ezen még a 13. havi nyugdíj sem tud érdemben változtatni. Ha ugyanis ezt a pluszjuttatást 12 hónapra elosztjuk, akkor is "csak" 24,5 százalékos növekedést kapunk, ami nem fedezi az árak emelkedési ütemét; így 2 százalékos a reálérték-csökkenés.

Az arányok helyett beszéljenek azonban a számok!

Ha forintosítjuk a különbségeket, és megnézzük, mennyit kellene kapniuk a nyugdíjasoknak az átlagnyugdíj szintjén, akkor valamivel több mint 21 ezer forintos elmaradás mutatkozik. Ennyi hiányzik minden hónapban egy átlagos összegű ellátásban részesülő pénztárcájából.

Noha többen vannak azok, akik a 205 ezer forintos átlagnál kisebb havi nyugdíjat kapnak, az ő esetükben sem beszélhetünk jobb helyzetről. Egy olyan nyugdíjas például, aki 120 ezer forintot kap idén, havonta 12 ezer forinttal hitelezi az államkasszát a tényleges inflációnál alacsonyabb nyugdíjemelés folyományaként. Egy egymilliós nyugdíj esetén ez a havi "hitel" több mint 104 ezer forintot jelent.

Hogy jelen helyzetre tekintettel a kormány folytatja-e a tavaly és tavalyelőtt is bevezetett "új szokását", nevezetesen, a törvényben foglaltnál korábban kezdi meg a nyugdíjak kiegészítését, arról egyelőre nem szól a fáma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!