<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyarok már három személyt kihúztak a romok alól.

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A Hunor mentő csapat a Törökországba való indulás előtt. Fotó: MTI/Kovács Tamás
A Hunor mentő csapat a Törökországba való indulás előtt. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy két magyar futballcsapat, a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban tartózkodó korosztályos labdarúgói és edzőik is jól vannak, ők a hét második felében utaznak haza. Mint közölte, a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, s mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, maximum okmánypótlásra lesz majd szükség.

A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával. A szeretetszolgálat adománygyűjtést is indított a károsultaknak.

Ankara kérésére az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmuson keresztül több mint 1180 kutató-mentő szakembert és 79 keresőkutyát küld Törökországba - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden. Összesen 19 uniós tagállam - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország, valamint Albánia és Montenegró - ajánlott fel kutató-mentő csapatokat Törökország számára.

Eddig 25 kutató- és mentőcsapat indult a földrengés által legsúlyosabban sújtott török területekre, hogy segítsenek a helyi elsősegélynyújtó hatóságoknak. A huszonötből 11 csapat már megérkezett - írták, majd hozzátették: kettő speciális egészségügyi csoport is érkezik a helyszínre.

Közölték továbbá, Szíria esetében az EU kapcsolatban áll a helyszínen dolgozó humanitárius partnereivel, és olyan szervezeteket finanszíroz, amelyek kutatási és mentési műveleteket hajtanak végre, vízellátást biztosítanak, higiéniai támogatást nyújtanak, valamint takarókat osztanak szét az érintett területeken. Az EU partnerei segítségével felméri a földrengés okozta károk mértékét és a szükségleteket, hogy megfelelően tudjon reagálni - emelték ki.

Az afganisztáni tálibok is segítséget ígértek kedden a török-szíriai határtérségben történt földrengés károsultjainak. A radikális iszlamisták külügyminisztériuma közleményben tudatta, hogy 15 millió afgán afgánit (nagyjából 62 millió forintot) utalnak ki humanitárius segély gyanánt a katasztrófa török, illetve szíriai kárvallottjainak. Az Ariana News helyi hírtelevízió tudósítása szerint a tálib hatóságok kifejezték azon szándékukat is, hogy mentőegységekkel és orvosi személyzettel támogassák ezen országoknak a katasztrófa következményei elhárítására irányuló erőfeszítéseit.

(MTI)