3p

Személycserét hajtottak végre a zágrábi, az ottawai és a londoni képviseleteken, valamint uniós poszton is.

A tegnap megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter több nagyköveti posztra küldött új diplomatákat még az év első negyedében. Ezek közül a londoni képviseletnél végrehajtott, már beharangozott személycsere a legérdekesebb: Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta.

London (Forrás: Depositphotos)
London (Forrás: Depositphotos)

Szalay-Bobrovniczky befolyásos politikai háttéremberré nőtte ki magát az elmúlt években, a kornányzati kommunikációt támogató csoportok Habony-szárnyához tartozik. Az utóbbi időben céges érdekeltségein keresztül is egyre fontosabb tényezőjévé válik a hazai közéletnek, legutóbb az Andy Vajna örökségének részét képező fővárosi kaszinókat működtető céghálóba vásárolta be magát, Garancsi Istvánnal egyetemben. Nem mellesleg pedig a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje.

De nem csak a londoni követségen hajtottak végre személycserét. Új vezetőt kapott Magyarország zágrábi és ottawai képviselete is.

A változások:

  • Zágráb: Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba érkezett
  • London: Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyére Kumin Ferenc érkezett
  • Ottawa: felmentették Ódor Bálint Dávidot, ideiglenes ügyvivő (Horváth Márk) látja el jelenleg a vezetői feladatokat
  • Washington: Távozott Szabó László nagykövet (aki korábban a külügy államtitkára volt, hazatérése után pedig több kormányközeli médiacégben is átvette Liszkay Gábor tisztségeit). Az ideiglenes ügyvivő Zombori Dóra.

Magyarország Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő Állandó képviseletének vezetőjét is lecserélték, Kertész Ágnest Rusz Alex Harry váltotta.

A listában túlsúlyban vannak a részben vagy egészben angolszász országok, melyek világpolitikai jelentőségük miatt fontos diplomáciai központok, ezért Magyarország alapvető érdeke, hogy a képviselei munka eredményes legyen. Az amerikai-magyar kapcsolatok az utóbbi időben rendezettek voltak, a két ország vezetője, Donald Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök több kérdésben is azonos álláspontot képviselt. Nem mondható el ugyanez a kanadai vonalról, a liberális Justin Trudeau miniszterelnök más értékeket vall, mint magyar kollégája. Az Egyesült Királyság esetében pedig az mondható el, hogy a Brexit árnyékában háttérbe szorultak az egyéb kétoldalú kapcsolatok, de vélhetően nem ezek a szempontok vezettek a váltáshoz, annak inkább magyarországi belpolitikai motivációi lehettek.  

A közlöny szerint a felsoroltakon túl rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti kinevezést kapott Kálmán Zoltán, Mile Lajos, Berényi János György és Tóth Natália Ildikó. Kálmánról még február elején született döntés, a többiekről pedig a tavasz folyamán - legutóbb, májusban, Berényiről, aki a stuttgarti főkonzulátuson látja el diplomáciai feladatait. Berényi neve a sport iránt érdeklődők számára ismerősen csenghet, korábban a soproni női kosárcsapat vezetőjeként ért el sikereket.

Mile Lajos a kolozsvári főkonzulátust irányítja misszióvezetőként, életrajza szerint több párt életében is jelen volt, legutóbb az LMP tagjaként vett részt a parlament munkájában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!