2019. március 27. 14:26
MTI

Ezt az EKB elnöke, Mario Draghi nyilatkozta.

Az Európai Központi Bank kész minden szükséges és arányos intézkedést megtenni, így tovább halaszthatja a kamatemelést, ha a jelenlegi bizonytalan gazdasági kilátások hirtelen rosszabbra fordulnak - jelentette ki Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke szerdán Frankfurtban egy szakmai tanácskozáson. 

Az EKB kormányzótanácsa márciusi ülésén új, célzott, hosszú távú refinanszírozási program elindításáról döntött a hitelezés támogatásának érdekében, változatlanul hagyta az irányadó kamatokat, egyúttal jelezte, hogy nyár helyett legkorábban is az év végén emelhet kamatot. A szeptemberben induló, 2021 márciusáig tartó új, immár harmadik alkalommal meghirdetett programban (TLTRO-III) negyedévente helyeznek ki kétéves lejáratú hiteleket.

Draghi megismételte, hogy az euróövezeti gazdaság mindent átható bizonytalansággal szembesül a világkereskedelem lassulása miatt, miközben a hazai kereslet továbbra is erőteljes. Az EKB tovább halaszthatja a tervezett kamatemelést, ha intézkedéseket kell tennie a negatív kamatlábak hatásainak enyhítésére - hangoztatta. 

"Ahogy márciusi ülésünkön tettük, biztosítanának, hogy a monetáris politika továbbra is alkalmazkodó legyen, kiigazítva előretekintő iránymutatásunkat (forward guidance) az új inflációs várakozások tükrözésére" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy a külső kereslet csökkenése miatt a vállalati beruházásokat visszafogták, és növekednek a kockázatok, hogy ennek kárát látja a hazai kereslet és a foglalkoztatottság. 

A bankok azon panaszáról szólva, miszerint a negatív kamatok ártanak a hitelezésnek, Draghi elmondta, hogy a gyenge nyereségesség nem következik automatikusan a negatív kamatokból, de az EKB megvizsgálja, van-e szükség kárenyhítő intézkedésekre.

"Szükség esetén el kell gondolkodnunk azokról a lehetséges intézkedésekről, amelyek révén megőrizhetjük a negatív kamatoknak a gazdaságra gyakorolt kedvező következményeit úgy, hogy közben enyhítjük a kedvezőtlen mellékhatásokat, ha egyáltalán vannak ilyenek" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy "a bankok alacsony jövedelmezősége nem a negatív kamatok elkerülhetetlen következménye". 

A bankvezető elutasította azt a felvetést is, hogy a pénzintézeteknek extra támogatásra van szükségük. A legjobban teljesítő bankok arra használták az elmúlt tíz évet, hogy csökkentsék költségeiket, diverzifikálják jövedelmeiket és információs technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.