Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Ezt az EKB elnöke, Mario Draghi nyilatkozta.

Az Európai Központi Bank kész minden szükséges és arányos intézkedést megtenni, így tovább halaszthatja a kamatemelést, ha a jelenlegi bizonytalan gazdasági kilátások hirtelen rosszabbra fordulnak - jelentette ki Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke szerdán Frankfurtban egy szakmai tanácskozáson. 

Az EKB kormányzótanácsa márciusi ülésén új, célzott, hosszú távú refinanszírozási program elindításáról döntött a hitelezés támogatásának érdekében, változatlanul hagyta az irányadó kamatokat, egyúttal jelezte, hogy nyár helyett legkorábban is az év végén emelhet kamatot. A szeptemberben induló, 2021 márciusáig tartó új, immár harmadik alkalommal meghirdetett programban (TLTRO-III) negyedévente helyeznek ki kétéves lejáratú hiteleket.

Draghi megismételte, hogy az euróövezeti gazdaság mindent átható bizonytalansággal szembesül a világkereskedelem lassulása miatt, miközben a hazai kereslet továbbra is erőteljes. Az EKB tovább halaszthatja a tervezett kamatemelést, ha intézkedéseket kell tennie a negatív kamatlábak hatásainak enyhítésére - hangoztatta. 

"Ahogy márciusi ülésünkön tettük, biztosítanának, hogy a monetáris politika továbbra is alkalmazkodó legyen, kiigazítva előretekintő iránymutatásunkat (forward guidance) az új inflációs várakozások tükrözésére" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy a külső kereslet csökkenése miatt a vállalati beruházásokat visszafogták, és növekednek a kockázatok, hogy ennek kárát látja a hazai kereslet és a foglalkoztatottság. 

A bankok azon panaszáról szólva, miszerint a negatív kamatok ártanak a hitelezésnek, Draghi elmondta, hogy a gyenge nyereségesség nem következik automatikusan a negatív kamatokból, de az EKB megvizsgálja, van-e szükség kárenyhítő intézkedésekre.

"Szükség esetén el kell gondolkodnunk azokról a lehetséges intézkedésekről, amelyek révén megőrizhetjük a negatív kamatoknak a gazdaságra gyakorolt kedvező következményeit úgy, hogy közben enyhítjük a kedvezőtlen mellékhatásokat, ha egyáltalán vannak ilyenek" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy "a bankok alacsony jövedelmezősége nem a negatív kamatok elkerülhetetlen következménye". 

A bankvezető elutasította azt a felvetést is, hogy a pénzintézeteknek extra támogatásra van szükségük. A legjobban teljesítő bankok arra használták az elmúlt tíz évet, hogy csökkentsék költségeiket, diverzifikálják jövedelmeiket és információs technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.