3p

Szakértők szerint a Központi Statisztikai Hivatal energiainflációra vonatkozó új módszertana eddig nem használt tényezőt vesz figyelembe a számítás során. Az intézet viszont rendszeresen ellentmond a felvetéseknek.

2023 utolsó négy hónapjában trendszerűen felülbecsülték az inflációnak az előző év azonos hónapjához viszonyított alakulását a hazai elemzők ahhoz képest, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a rákövetkező hónapban kiszámolt – derül ki a Reuters Poll elemzői konszenzusából. A 24.hu elemzőket kérdezett arról, mi lehet ennek hátterében, megjegyezve, a jelenség gyanúsan egybeesik a KSH-nál bekövetkezett vezetőváltásokkal. Az első kérdőjel akkor merült fel, amikor az októberi inflációs adat épp az Orbán-kormány részéről mérföldkőként kitűzött 10 százalékos mérték alá esett.

A lap ismerteti, a KSH az új modell szerint a gáz és az elektromos energia lakossági árának változását a háztartások érintettségének arányában veszi figyelembe az infláció számítása során. A hivatalban megnézik, hogy az adott hónapban a fogyasztás mekkora része esett a „rezsicsökkentett” szint alá, mekkora része került a fölé, majd mennyiségi súlyozást végezve becslést készítenek arról, hogy a teljes háztartási szektor együttesen mennyi energiát fogyasztott el.

A módszertan alkalmazása az elmúlt hónapokban vitát robbantott ki, az állami statisztikai intézmény pedig több alkalommal letorkolló-magyarázkodó közleményt bocsátott ki.

A lap megjegyzi, decemberi hírek szerint az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat tárgyalást kezdeményezett a KSH-val az energiainfláció mérése miatt, az európai társszerv pedig már tavasszal 22 ajánlást fogalmazott meg a magyar intézmény felé.

Elemzők szerint egyébként az infláció vártnál gyorsabb javulása három tényezőnek tudható be:

  • egyrészt az energiaárak inflációjának óriási esése a módszertani változás miatt,
  • másrészt a kőolajár csökkenése miatt az üzemanyagok ára is zuhant,
  • harmadrészt az élelmiszerárak növekedése is nagy mértékben lelassult.

(Az élelmiszerek árváltozását lapcsoportunk is figyeemmel kíséri. A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, havonta közzéteszi a Privátbankár Árkosár-félmérés adatait, míg lapunk az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérést készíti el ugyancsak havi rendszerességgel.)

A rotterdami tőzsde határidős gázárait ezen a grafikonon követhetik figyelemmel:

A 24.hu rámutat, az energiaárak inflációjának mérése módszertanilag nem helyes, mert „mert a fogyasztói árindexnek az árváltozásokat kell mérnie, a hivatal viszont az energia esetében hónapról hónapra a fogyasztási mennyiség változásait is méri, ez pedig így már egy volumenindex”. Hozzáteszik, az elfogyasztott mennyiségek adatai az inflációs adat közzétételekor nem hozzáférhetők a nyilvánosság számára, így az elemzők sem számolhatnak vele.

Nagyon gáz az új számítási módszer? Fotó: Depositphotos
Nagyon gáz az új számítási módszer? Fotó: Depositphotos

A lap által megkérdezett szakértők közül Árokszállási Zoltán, az Equilor munkatársa úgy véli, az egyre hidegebbre fordult idő ellenénére a KSH-nál úgy jön ki a kisebb mértékű energiafogyasztás, hogy

az elfogyasztott mennyiséget a korábbi évek fogyasztási szokásai alapján kalkulált úgynevezett fogyasztási jelleggörbéhez viszonyítják.

Ez azt jelenti, hogy ha az idei havi fogyasztási adatok már nem érik el a jelleggörbe szintjét, akkor a KSH mégis csökkenést tud kimutatni. Ezzel az átlagáraknál is mérséklődést lehet prognosztizálni – figyelmeztetett a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!