3p

Donald Trump amerikai elnök kedden Washingtonban aláírta azt a  memorandumot, amellyel visszaállította az amerikai szankciókat Irán ellen.

Kedden magyar idő szerint este 8-kor jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomalkuból és szigorú szankciókat foganatosítanak Iránnal szemben. 

Trump a sajtótájékoztatóján elmondta: ennek az egyezségnek sosem lett volna szabad létrejönnie, hiszen lehetővé tette, hogy Irán folytassa az urándúsítást.  Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust - a Hezbollah libanoni, és a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot -, destabilizálni próbálja a Közel-Keletet. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nyilatkozatában békét és támogatást ajánlott az iráni népnek. Szerinte  az iráni nép jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Az iráni politikai rendszert elnyomóként jellemezte, amely négy évtizede uralkodik az irániakon. Hangsúlyozta, hogy nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre. Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét - tette hozzá.

Az amerikai elnök szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a 2015-ös többhatalmi szerződést, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt.  

A bejelentésre azonnal reagált az iráni állami televízió is. Trump döntését jogtalannak és törvénytelennek nevezték, mely aláássa a nemzetközi megállapodást.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint  Donald Trump amerikai elnök bátor, helyes döntést hozott az iráni nukleáris alku felmondásával.

Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter a döntés után elmondta: Törökország folytatni fogja a kereskedelmet Iránnal, és ezért senki másnak nem tartozik magyarázattal.

Marcon sajnálatát fejezte ki

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is sajnálatosnak tartja az Egyesült Államok döntését, hogy felmondta az iráni atomegyezményt, de kész együttműködni egy átfogóbb megállapodás kidolgozásában - közölte az Elysée-palota kedden.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren bejelentette, hogy Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

"Kollektívan fogunk dolgozni egy szélesebb megállapodáskereten, amely lefedi a nukleáris tevékenységet, a 2025-öt követő időszakot, a ballisztikus tevékenységet, valamint a Közel-Kelet stabilitását, különös tekintettel Szíriára, Jemenre és Irakra" - írta az államfő.

Macron hangsúlyozta: veszélyben forog az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer.

Az atomalkut az Egyesült Államok és Irán mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió írta alá 2015-ben. Irán a nagyhatalmakkal kötött, sok kitételt tartalmazó szerződésben vállalta a hadi célokra felhasználható programjainak leállítását, illetve lassítását, valamint elismerte a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) ellenőrzési jogát.

(via MTI, Index, Portfólió)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!