2018. május 8. 16:24
mfor.hu

Sok elemző szerint a négy éves csúcsra ugró olajár tovább mehet fel, ennek lökést adhat, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden jelenti be döntését az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről.

Trump hétfőn Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy kedden, helyi idő szerint délután két órakor hozza nyilvánosságra döntését a Fehér Házban. Az elnök nem fűzött kommentárt a bejegyzéshez, s egyetlen félmondattal sem érzékeltette, hogy milyen döntés várható. Eddigi állásfoglalásai alapján azonban elemzők úgy vélik, hogy felmondja a 2015-ben Teheránnal megkötött többhatalmi egyezményt. A megállapodást az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió írta alá, s lényege az, hogy a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja az Irán ellen hozott szankciókat, annak fejében, hogy Teherán ellenőrizhetően lemond atomfegyver kifejlesztéséről.

Donald Trump már a 2016-os elnökválasztási kampányában is erőteljesen bírálta a megállapodást, bár a múlt hétfőn - a Muhammadu Buhari nigériai államfővel tartott sajtóértekezletén - nem zárta ki új tárgyalások lehetőségét Teheránnal, számolt be az MTI.

#A többhatalmi megállapodást aláíró többi ország vezetői az atomalku fenntartása mellett foglaltak állást, s április végi washingtoni tárgyalásain mind Emmanuel Macron francia államfő, mind Angela Merkel német kancellár azt próbálta elérni az amerikai elnöknél, hogy őrizze meg az atomalkut. Csaknem szó szerint ugyanezt nyilatkozta a Fox televíziónak hétfő reggel a Washingtonban tárgyaló brit külügyminiszter, Boris Johnson is, aki hangsúlyozta: az atomalkunak vannak hiányosságai, de ezeket lehet orvosolni. Hétfőn Haszán Róháni iráni elnök is azt érzékeltette, hogy Teherán valószínűleg tartja magát az atomalkuban foglaltakhoz, még abban az esetben is, ha Washington a maga részéről felmondaná.

Amennyiben Trump felmondja az atomegyezményt, annak a biztonságpolitikai és katonai kérdéseken túl egy másik vetülete is lehet. Washington vélhetőleg megpróbálja majd nyomás alá helyezni Iránt, és kiszorítani az olajpiacról az országot. Benne van a pakliban, hogy azért az iráni olaj nem fog eltűnni az olajpiacról, és például a kínaihoz kerül, de rövid távon mindenképpen növeli a kockázatokat Trump várható döntése.

Ez pedig az elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi időszakban dinamikusan emelkedő WTI kőolaj ára, amely 70 dollár felett is járt hétfőn tovább emelkedik. Az olaj árára ráadásul az iráni nukláris megállapodás felmondásán túl az OPEC is próbál hatni, amely folyamatosan korlátozza a kitermelést, miközben a világgazdaság erős teljesítménye révén kereslet globális szinten növekszik.

Érdemes megjegyezni, hogy amennyiben tovább erősödik az olajár, a szintén izmosodó dollárral karöltve, meglepően gyorsan 400 forint üzemanyag árakat eredeményezhet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.