2p

Másban látják az áremelkedés okát a kormánypárti és az ellenzéki szavazók az Idea szerint.

Az IDEA Intézet 2023. április 27-május 19. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredménye szerint a megkérdezett magyar lakosság relatív többsége (37 százalék) az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját tartja a hazai magas infláció közvetlen kiváltó okának. A megkérdezettek negyede (25 százalék) szerint a pénzromlás oka az Európai Unió Oroszországra kivetett szankciói, míg kevesebb mint egytizedük (7 százalék) az orosz-ukrán háborút jelöli meg a fő felelősnek. A válaszadók közel egyharmada (31 százalék) nem tud vagy nem akar felelőst megnevezni.

Ahogyan a hazai politikai véleménynyilvánítások esetén tapasztalható, a legnagyobb megosztottság a kormányzópártok és a legutóbbi választáson közösen induló ellenzéki pártok – kivétel Mi Hazánk – támogatói között áll fenn. A Fidesz-KDNP választóinak túlnyomó többsége (65 százalék) elfogadja a kormányzat narratíváját, miszerint az uniós szankciók okozzák az inflációt. A pénzromlásért az orosz-ukrán háborút a kormánypárti szavazók 15 százaléka, a kormány gazdaságpolitikáját pedig mindössze 3 százalékuk okolja.

Tesco-márkás árcsökkentett tészták. Fotó: Depositphotos
Tesco-márkás árcsökkentett tészták. Fotó: Depositphotos


Az ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) szavazói közül tízből nyolcan (79 százalék) a kormány gazdaságpolitikáját tartják az áremelkedések okozójának. A Mi Hazánk választói között viszont kiegyensúlyozottabb képet látunk, kicsivel több, mint egyharmaduk (37 százalék) az uniós szankciókat, míg további több mint harmaduk (33 százalék) a kormányt hibáztatja a jelenlegi gazdasági helyzetért.

Azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak választ adni a pártpreferenciáikra, 31 százalékuk a kormányzatot nevezi meg az áremelkedések fő kiváltójának, míg 60 százalékuk nem tud vagy nem akar állást foglalni a kérdésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!