4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem történt semmi csoda, csak a húsvéti hosszú hétvége idén márciusban volt, ezért tudott szép számokat közölni a KSH.

Nagyon szép számokat publikált a KSH a márciusi turizmus eredményeiről, de mint minden statisztikával, így ezzel is érdemes óvatosan bánni. Íme a jól csengő adatok:

  • Márciusban a vendégek száma összességében 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken,
  • A belföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 22 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest,
  • A külföldi vendégek száma 39, a vendégéjszakáké 27 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Ha csak ezeket a számokat olvassa az ember, akkor azt lehetne képzelni, hogy hirtelenjében a világ turizmusának fellegvára lett Magyarország, mindenhonnan özönlenek ide az emberek, csak hogy végre láthassák a Balatont és a Parlamentet. Valóban sokan jönnek, de természetesen csodáról ezúttal sincsen szó. Mert mi történt tavaly márciusban, amihez képest most ezek a szép számok születtek? Elég rákeresni a tavalyi cikkek címeire:

  • Egyre kevesebb a magyar vendég a hazai szálláshelyeken,

  • Látványosan csökkent a vendégéjszakák száma az egy évvel ezelőttihez képest.

Tavaly márciusban 25,2 százalékon tetőzött éppen az infláció, csúcsra járt a megélhetési válság, nagyon sok embernek nem maradt pénze utazásra, ha pedig maradt is, akkor sokkal rövidebb időre a megszokottnál. Az energiaválság miatt pedig sok szálloda még ki sem nyitott újra, vagy éppen a 4-5 hónapos kényszerű bezárás utáni szellőztetésnél tartottak. Ezt jól mutatják a számok: tavaly márciusban 15 ezer szálláshely közül lehetett választani, idén márciusban 21 ezer közül.

Zabálták az energiát a szállodák
Zabálták az energiát a szállodák
Fotó: Aquaworld

Az elemzők persze egyéb tényezőt is felsorolnak. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint a belföldi vendégéjszakák esetében a reálbérek emelkedését, a szokottnál melegebb márciusi időjárást, valamint a húsvét idén márciusra esését érdemes kiemelni, mint hajtótényezőt. Segíti továbbá a belföldi turizmus fellendülését, hogy a KSH számításai szerint a belföldi üdülés drágulása hónapok óta elmarad a külföldi üdülésétől, márciusban 5,3, illetve 9,8 százalék volt. A külföldi vendégforgalom növekedésében ellenben a koronavírus-járvány után fokozatosan helyreálló nemzetközi turizmust, hazánk turisztikai vonzerejét, amelyhez a biztonság is hozzájárul, illetve az év során egyre jobban eloszló turisztikai eseményeket kell kiemelni.

A húsvét valóban nagyot dobhatott a márciusi számokon, de majd hiányozni fog az áprilisi mutatókból. A koronavírusos éveket leszámítva bármelyik évre keresünk rá, akkor azzal találkozhatunk, hogy megteltek a szálláshelyek a húsvéti hosszú hétvégén. Ez mintegy 500 ezer vendégéjszakát jelent többnyire áprilisban, idén viszont március végén volt húsvét. Nagyjából ez meg is magyarázza a cikk elején szereplő 20 százalékos növekedéseket.

A belföldi növekedés persze csak 2023 márciusához képest látványos, 2022 márciusához képest inkább még elmaradást mutat: 2 évvel ezelőtt közel egymillió hazai vendégéjszakát számoltak össze a KSH-nál, tavaly 825 ezret, ehhez képest lett idén márciusban 973 ezer, ami tehát nem éri el a 2022-es szintet. Ezt persze árnyalja, hogy 2022 tavaszán talán még kevesebb országba lehetett utani a Covid miatt, ezért más lehetőség hiányában itthon próbáltak elfogadható minőségű és kifizethető szállást találni az emberek.

A külföldiek pedig a Covid lezárások után újra szépen jönnek, a nemzetközi turizmus felpörgött, amiből szerencsére Magyarország, de leginkább Budapest is profitál. Ezúttal a németek álltak az élre, de sok volt a cseh és az angol vendég is. Egészen elképesztő a főváros dominanciája, talán nincs még egy olyan ország a világon, ahol a nyári időszakot leszámítva ennyire csak a főváros érdekli a külföldieket. Márciusban 645 ezer külföldi éjszakát mértek Budapesten, a második helyen a komplett Balaton áll 74 ezer éjszakával. A megkérdezett szállodaipari szakértő szerint ennek az az oka, hogy vidéken kevés az attrakció, illetve a külföldiek nem tudják, nem kapnak róla tájékoztatást, információt, hogy Budapesten kívül merre lenne még érdemes elindulni. Talán a Baltikum országai ilyenek, ahol a fővároson kívül semmi látnivaló nincs.

A KSH számai szerint a külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében látványosan növekednek hónapról hónapra, de ez sem azért van, mert annyira szép, izgalmas város lenne, hanem az elmúlt években számos üzem, gyár települt a környékére, ezért az üzleti utak száma ugrott meg, és ezért nyitott már ott szállodát néhány nagyobb nemzetközi márka is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!