<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
MTI

A felhasznált megújulók aránya is csak kicsit nőtt a vizsgált évtizedben.

Ugyanolyan magas a fosszilis üzemanyagok használatának világszintű aránya, mint egy évtizede - derült ki a zöld beruházásokat ösztönző REN21 nemzetközi hálózat kedden bemutatott jelentéséből.

A jelentés szerint a globális energiaigény, a fogyasztás növekedése közepette a fosszilis üzemanyagokat előállító új telepekbe való befektetések, a biomasszából származó energia csekélyebb használata hozzájárul ahhoz, hogy a fosszilis üzemanyagok alkalmazása továbbra is nagy mértékű maradjon.

A fosszilis anyagok, mint a szén, a gázok és olajok elégetése szén-dioxidot termel, amely a globális felmelegedést leginkább fokozó üvegházhatású gáz. Ahogy a szén-dioxid légköri koncentrációja rekordszintűre emelkedett, a kormányoknak intézkedéseket kellett hozniuk az emisszió mérséklése érdekében és a globális klímacélok megvalósításáért csökkenteni kellett a fosszilis anyagok használatát.

A REN21 szerint azonban a fosszilis anyagok aránya a globális energiafelhasználást tekintve 2019-ben még mindig 80,2 százalék volt, majdnem ugyanannyi, mint 2009-ben, amikor 80,3 százalék volt az arány. A megújuló energiák, például a szél- és napenergia a teljes használt energia 11,2 százalékát tette ki 2019-ben. Ez kismértékű emelkedés csak a 2009-es 8,7 százalékhoz képest.

A felhasznált energia további részét a hagyományos biomassza alkotja, amelyet a fejlődő országokban főként az otthonokban használnak főzésre és fűtésre. "Ráébredünk a keserű valóságra, hogy az elmúlt tíz év klímapolitikai ígéretei többnyire csak üres szavak voltak" - mondta Rana Adib, a REN21's ügyvezető igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.