3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállamában májusban az éves infláció 9,6 százalék volt, míg Magyarországon ennél több mint egy százalékponttal magasabb, 10,7 százalék.

Az OECD 38 tagállamának éves átlagos inflációja májusban tovább emelkedett, s elérte a 9,6 százalékot - tette közzé a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Egy hónappal korábban, áprilisban még 9,2 százalék volt ez az érték.

Egyre csak felfelé. Fotó: Depositphotos
Egyre csak felfelé. Fotó: Depositphotos

Az infláció emelkedését nagyrészt az élelmiszer- és energiaárak vezéreltek. Ez a legélesebb áremelkedés 1988 augusztusa óta. Az éves infláció Kolumbia, Japán, Luxemburg és Hollandia kivételével minden országban nőtt. Tíz OECD-országban kétszámjegyű inflációt regisztráltak, a legmagasabb rátát Törökországban, Észtországban és Litvániában.

Magyarországon az éves infláció májusban 10,7 százalék volt.

Az élelmiszerárak inflációja májusában 12,6 százalékot ért el, szemben az áprilisi 11,5-tel. Az energiaárak inflációja éves szinten 35,4 százalékra ugrott, az áprilisi 32,9 százalékról. Az élelmiszerek és az energia nélkül számított éves infláció májusában 6,4 százalékra nőtt, szemben az áprilisi 6,2-vel.

A világ legfejlettebb országait tömörítő G7-térségben az éves infláció májusban 7,5 százalékra emelkedett, az áprilisi 7,1-ről. Minden G7-országban fokozódott a pénzromlás, kivéve Japánt, ahol stabil volt (2,5 százalék). A legnagyobb emelkedést áprilisról májusra Kanadában és Olaszországban jegyezték fel.

Májusban Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Japánban az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben az inflációhoz, míg Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban továbbra is az élelmiszerek és az energia nélkül számított infláció hajtotta a fogyasztóiár-indexet.

Az euróövezetben a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) által mért éves összevetésű infláció májusában 8,1 százalékra emelkedett, szemben az áprilisi 7,4-gyel. Az élelmiszer és az energia nélkül 3,8 százalékra nőtt májusban, szemben az áprilisi 3,5-tel.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az éves infláció az euróövezetben tovább, 8,6 százalékra emelkedhetett, miközben az élelmiszerek és az energia nélkül számított infláció enyhén csökkenhetett, 3,7 százalékra. Franciaországban és Olaszországban jelentős növekedés volt megfigyelhető, míg Németországban a becslések szerint az infláció lelassult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!