2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-jén tett fel a brüsszeli testület az igazságügyi reformmal kapcsolatban.

Megküldte a magyar kormány a válaszait két kérdésre, amelyet az Európai Bizottság kilenc napon belül értékelhet. Ezt azt jelenti, hogy - amennyiben nincs több kérdése a Bizottságnak - kilenc napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését.

Amennyiben ez pozitív lesz, akkor Magyarország számára 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetőségét a hétéves költségvetés összesen közel 22 milliárdos keretéből - írja a hvg.hu az EUrológusra hivatkozva.

Kilenc nap múlva kiderül. Fotó: Depositphotos
Kilenc nap múlva kiderül. Fotó: Depositphotos

A forrás szerint az tűnik valószínűnek, hogy a biztosi kollégium jövő héten kedden tartandó ülésén fogadja el ezt az értékelést, de kilenc napon belül ezt bármikor megtehetik, akár írásos eljárás formájában is, vagyis nem szükséges ehhez egy fizikai jelenlétet igénylő ülést tartani.

Pozitív döntés esetén nemcsak ennek az összegnek a felhasználása válik szabaddá, hanem a már benyújtott és az év végéig valószínűsíthetően beadandó számlák kifizetése is lehetségessé válik. Ezek együttes összege mintegy 500 millió euró, amelynek átutalását az igazságügyi reform pozitív értékelésétől számított hatvan napon belül kell teljesíteni.

Ugyanakkor ez a lépés semmiyen módon nem érinti a más eljárások miatt zárolt, összesen körülbelül 22 milliárd eurós összeget. Ezek feltétele nagyrészt a korrupció elleni hatékonyabb fellépés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!