Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Prinz Dániel Prinz Dániel

Amikor helyi idő szerint ma délben beiktatják Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét, a volt szenátor és alelnök egy mély gazdasági válságban lévő ország vezetését örökli meg. Ez a 2020 tavaszán kezdődött koronavírus-járvány, illetve a járvány elrontott kezelésének a következménye. A válság előtt kifejezetten jónak tűnt az amerikai gazdasági helyzet, főként annak köszönhetően, hogy Donald Trump öntötte a pénzt a gazdaságra tovább emelve az államadósságot.

Donald Trump gazdaságpolitikáját nehéz hagyományos ideológiai jelzőkkel leírni. Az elnök kereskedelmi háborút kezdett Kínával, csökkentette a társasági adót és a jövedelemadót, korábban nem látott szintre tornázta fel az államadósságot, eközben pedig folytatódott az Obama-adminisztráció alatt, a gazdasági válságot követően megindult növekedés, tovább csökkentve a munkanélküliséget és emelve a béreket.

Donald Trump nem csak politikailag, de gazdasági téren is ellentmondásos elnöki ciklus után távozik (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)Donald Trump nem csak politikailag, de gazdasági téren is ellentmondásos elnöki ciklus után távozik (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Trump egyik legtöbb vitát kiváltó politikai célja Kína megregulázása volt. 2018-tól büntetővámokat vetett ki a kínai importra, hogy aztán végül 2020 elején nagyszabású kereskedelmi megállapodást kössön az ázsiai országgal. A kereskedelmi háború valójában mindkét ország gazdaságának ártott: Kína kevesebbet tudott Amerikába exportálni, az amerikai fogyasztók számára pedig megdrágultak a fogyasztási cikkek. A háború lezárását a kínai és amerikai politikusok is saját győzelmüknek állíthatták be, de mindkét ország polgárai vesztesei voltak a konfliktusnak, ráadásul az egész világnak árt.

A számok alapján egyébként nem sok értelme volt a dolognak. A közgazdászok szerint eleve nincsen túl sok értelme a kétoldalú kereskedelmi mérleggel foglalkozni (nekem például negatív a kereskedelmi mérlegem az élelmiszerboltok felé, de pozitív a munkáltatóm felé), de összességében sem feltétlenül baj, ha negatív egy ország kereskedelmi mérlege. Ennek megfelelően hiába csökkentette Kína irányában a külkereskedelmi hiányt a Trump-adminisztráció, ehelyett egyszerűen más országokból importált Amerika, nem támadt fel az amerikai ipar és persze exportálni is kevesebbet tudott Kínába.

A republikánusok általában pártolják az adócsökkentést, ami szerintük ösztönzi a gazdasági növekedést. Ennek megfelelően Trump is keresztülvitt egy jelentősebb adócsökkentési programot 2017-ben.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.