3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Igaz, még elég sokat kell várni rá, az idei év ráadásul a friss prognózisok alapján sem látszik könnyebbnek, mint eddig. 

Eltelt ismét három hónap, ami azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank frissítette a gazdasági prognózisát és elkészítette az Inflációs jelentését, melyet ugyan csütörtökön mutatnak be részleteiben, a főbb számokat már most megismerhettük. Ezek egyaránt fontos adatok a nyugdíjak szempontjából is. Egyrészt az infláció az év eleji emelés, valamint az esetleges korrekciók miatt fontos, másrészt a GDP a nyugdíjprémium szempontjából érdekes adat. 

Nos, három hónap alatt jelentős változás nem történt a két prognózis esetében. Az inflációs várakozások megegyeznek a decemberben közölttel, vagyis 15 és 19,5 százalék között alakulhat idén a fogyasztóiár-index mértéke. Mivel idén 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez a várakozási sáv azt jelenti, hogy amennyiben a várakozás felső sávja egyezik majd meg a tényadattal, akkor az átlagnyugdíj szintjén plusz havi 8000 forinttal nő az ellátás összege. 

Nehéz év lesz az idei. Fotó: Depositphotos
Nehéz év lesz az idei. Fotó: Depositphotos

Ám mivel a nyugdíjkorrekció visszamenőleges hatályú, így novemberben egyszerre megkapják az érintettek a kiegészítés 11 havi összegét. Az átlagos nyugdíj esetén ez több mint 88 ezer forintot is jelenthet. 

Az azonban nagy kérdés, hogy ezt mikor fogja kiutalni a kormány. Az ugyanis biztosnak látszik, hogy az idei év első felében még magas lesz az infláció, annak csak lassú csökkenésére lehet számítani, így elméletben a helyzet indokolttá tenné, hogy a 2021-es és 2022-es évhez hasonlóan előrehozott kiegészítésről döntsön a kormány. Ráadásul a társadalom legidősebbjeinek mindennapjai még annál is nehezebbek, mint amilyennek a statisztika mutatja. Mint minapi cikkünkben bemutattuk: az általuk legtöbbet vásárolt termékek inflációja meghaladja az élelmiszer-termékkör átlagos drágulását, ha pedig egy 20 termékből álló kosarat vizsgálunk, akkor 52,2 százalékos élelmiszerinflációt adnak ki a számok a nyugdíjasok esetében. 

A másik mutatót illetően sem történt rendkívüli módosítás, ami a gazdasági bizonytalanságok mellett - akármilyen furcsán hangozhat, de - mégis pozitívként értékelhető. Még ha maguk a számok nem is adnak okot túlzott örömre. Míg decemberben a jegybanki szakértők 0,5 és 1,5 százalék közé tették az idei növekedés várható mértékét, ez most már 0 és 1,5 százalék közötti tartományt jelent. Az tehát már jó ideje világos, hogy a nyugdíjprémiumban idén nem reménykedhetnek a nyugdíjasok. 

Jövőre azonban változik a helyzet és továbbra is minden esély megvan arra, hogy novemberben nyugdíjprémiumot utaljon ki a kormány. A jegybank a következő évre ugyanis 3,5-4,5 százalék közé teszi a GDP-bővülés mértékét, törvény szerint pedig 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén a nyugdíjprémium illeti meg az időseket. Ennek összege maximum 80 ezer forint lehet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!