2p

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt mondta, hogy feltételezésekre alapulnak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint idén kaphat némi EU-s pénzt Magyarország.

Az EU-tagállamok illetékes miniszterei novemberben várhatóan újra napirendre tűzik a magyarországi demokrácia és jogállamiság helyzetének vizsgálatát – írta a Népszava. Ezt az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében teszik, azaz azt vizsgálják, hogy kellően lerombolták-e a demokráciát Magyarországon ahhoz, hogy akár fel is függesszék a magyar kormány szavazati jogát az EU-ban.

Didier Reynders, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa az EP állampolgári jogi bizottságában október 9-én egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ajánlásoknál eredményesebb a jogállamisági eljárás. Az EU27-ek ennek keretében fagyasztottak be tavaly decemberben 6,3 milliárd euró felzárkóztatási (kohéziós) támogatást Magyarország 22 milliárdos uniós keretéből. 

A 6,3 milliárdon felüli rész feloldásának feltétele az igazságügyi reform végrehajtása. Az Orbán-kormány úgy látja, hogy meghozta az ehhez szükséges döntéseket, amiket most Brüsszelben értékelnek. Didier Reynders feltételezésnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az EB pozitív véleményt készít elő és még idén utalni fog Magyarországnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!