2018. november 26. 07:21
MTI

Az ukránoknál riadókészültség van, az összes hadihajójukat kivezénylik a tengerre. Porosenko 60 napos hadiállapot bevezetését javasolja. Oroszország szerint Kijev provokálta ki a konfliktust.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott vasárnap este a Kercsi-szorosból kifelé tartó három ukrán hadihajóra, a támadás következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan - közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata.

Találat érte a két páncélozott tüzérségi kishajót, a harmadik - egy vontatóhajó - is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. 

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését. Az elnöki hivatalban a történteket agressziós cselekménynek minősítették - tájékoztatott Porosenko hivatalának sajtószolgálata.

"Elítéljük a nemzetközi jog és az ENSZ tengerjogi egyezményének Oroszország általi súlyos megsértését, az ukrán felségvizek kisajátítására tett kísérleteket, valamint az ukrán hajók szabad mozgásának korlátozását. Oroszország agresszív cselekedeteit a nemzetközi közösségnek határozottan el kell ítélnie, és kemény választ kell rájuk adnia, beleértve újabb szankciók kiszabását"

- áll az elnöki hivatal közleményében. A hivatal hozzáfűzte, hogy ennek elérése érdekében Porosenko elnök "közvetlen kapcsolatban van" az Európai Unió és a NATO vezetésével. Az elnök utasította továbbá a külügyminisztériumot, hogy tájékoztassa a G7 országokat, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait az orosz fél által az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban elkövetett "bűncselekményekről", és kezdeményezze a kérdés áttekintését az ENSZ és az EBESZ keretein belül.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel ülést tartott, itt hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra a Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított - derült ki az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósításából.

Orosz hajók támadnak az ukránokra. (Forrás: Getty) Orosz hajók támadnak az ukránokra. (Forrás: Getty)

Porosenko közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent "hadüzenetet". "Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be - szögezte le. Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést. 

Az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentetette, hogy az ENSZ BT hétfő délután sürgősséggel össze is ül. A testület ülését mind orosz, mind ukrán kérésre hívták össze.

Vasárnap, mielőtt rálőttek és megszállták az ukrán hadihajókat, az egyik orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött közülük az egyiknek, a vontatóhajónak, amelynek ennek következtében megrongálódott a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. Személyi sérülés akkor még nem történt. 

Az ukrán hadihajók a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartottak. A haditengerészet közlése szerint a hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették. Kijev nyílt provokációnak és nemzetközi jogsértésnek minősítette a történteket. 

Az ukrán haditengerészet közölte, riadókészültségbe helyezték a teljes állományukat a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.

Az ütközős incidens után nem sokkal az orosz FSZB krími határszolgálata a maga részéről azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket, állítólag veszélyes manővereket hajtottak végre, majd lezárta a Kercsi szorost.

Az FSzB közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a "provokációt" Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza. A közleményben a biztonsági szolgálat elismeri, hogy fegyvert használt, mégpedig azzal a céllal, hogy ezáltal megállásra kényszerítse a Moszkva szerint illegálisan orosz területi vizekre behatolt ukrán hajókat, amelyek nem vették figyelembe a megállásra való felszólítást, és "veszélyes manővereket" hajtottak végre.  

Egy teherhajó blokkolja a közlekedést az Azovi-tenger irányába. (Forrás: BBC) Egy teherhajó blokkolja a közlekedést az Azovi-tenger irányába. (Forrás: BBC)

A NATO és az Európai Unió (EU) önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát. Oana Lungescu, az észak-atlanti szövetség szóvivője vasárnap esti nyilatkozatában elmondta: "a NATO figyelemmel kíséri az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál kialakuló helyzetet, kapcsolatban vagyunk az ukrán hatóságokkal. Önmérsékletre és a feszültség csökkentésére szólítunk fel". 

Ugyancsak önmegtartóztatásra intette a feleket az Európai Unió is. A szervezet külügyi szolgálatán keresztül nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozza: az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál "veszélyes mértékben fokozódott" a feszültség, a mostani események azt bizonyítják, hogy a stabilitás hiánya és a feszültség elkerülhetetlenül növekszik, amikor figyelmen kívül maradnak a nemzetközi együttműködés alapvető szabályai.

A legutóbbi orosz-ukrán konfliktus, amely Krím státuszát érintette, gazdasági embargó bevezetéséhez vezetett. Az Európai Unió korlátozta a kereskedelmi kapcsolatokat, amely a magyar gazdaságot érzékenyen érintette. Félő, hogy a mostani konfliktus eszkalálódása hasonló döntésekre sarkallja Brüsszelt, ami további piacvesztést okozna az orosz piacra szállító magyar vállalatok számára.

A magyar kormány tavaly 6,5 milliárd dollárra becsülte az embargóra visszavezethető exportveszteséget, független szakértői számítások - portfolió - szerint viszont ennél egy nagyságrenddel kisebb lehetett a veszteség, ugyanis a kieső export egy része az orosz gazdaság általánosabb problémái miatt keletkezett, nem a szankciók miatt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.