3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német-francia szakértők által kiadott tanulmányban nem nevesítik Magyarországot, de többen ráismertek. 

Nemrégiben Brüsszelben mutatták be azt a német és francia szakértők által összeállított tanulmányt, amely az Európai Unió működésének, döntéshozatalának és intézményrendszerének reformjára tesz ajánlásokat. A jelentést a berlini és a párizsi kormány rendelte meg, de nem a hivatalos álláspontjukat tükrözi. A két ország inkább gondolatébresztőnek szánja a javaslatcsomagot a tagállamok és az uniós intézmények számára - írja a Népszava.

A lap szerint általános vélemény, hogy az újabb bővítési hullámra készülő integráció nem áll készen friss tagok befogadására, ezért a működését gyökeresen át kell alakítani. A reform szándéka az, hogy a kormányfők decemberben egyértelmű jelzést küldjenek arról, hogy a bővítésnek és a reformnak együtt kell járnia.

Kardinális változtatásokat akar az EU. Fotó: Depositphotos
Kardinális változtatásokat akar az EU. Fotó: Depositphotos

A szakértői csapat számos ajánlást fogalmaz meg a döntéshozók számára. Leszögezik, hogy

  • a jogállamiság nem csak az EU egyik alapértéke, hanem olyan alkotmányos elv, amelyen a közösség legtöbb szakpolitikája alapul
  • ha nem függetlenek a nemzeti bíróságok, nem lehet érvényt szerezni az együttműködést meghatározó szabályoknak.
  • az Európai Uniónak azonban korlátozott a képessége a jogállamiság tiszteletben tartásának kikényszerítésére, ezért a brüsszeli eszköztár megerősítésére van szükség
  • a felzárkóztatási támogatások felfüggesztésével járó jogállamisági eljárást ne csak a rendszerszintű korrupció esetén vesse be az EU, hanem akkor is, ha egy kormány szisztematikusan megsérti a demokratikus alapértékeket, például semmibe veszi a sajtószabadságot. 
  • súlyos következményekkel járna a 7. cikkelyes eljárás javasolt módosítása, miszerint a kutatók nemcsak a szankciók kiszabásához szükséges egyhangú döntés követelményét szüntetnék meg az állam- és kormányfői testületben, hanem felgyorsítanák és automatikussá tennék az elrendelésüket is.

A lehetséges lépések az adott országnak járó támogatások megvonásától, a belső piachoz való hozzáférésének korlátozásán át, szavazati jogának a felfüggesztéséig terjednének. Mint a tanulmány szerzői megállapítják, ilyen súlyos szankciók elvennék az érintett tagállam kedvét attól, hogy az integráció belső körének a tagja maradjon, és inkább a laza társulás felé taszítanák.

Bár nem nevesítik ajánlásaik célpontját, többen Magyarországra ismernek, mondván, íme a recept, az EU hogyan próbáljon megszabadulni legrenitensebb tagállamától- írja a Népszava.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!