2018. március 24. 07:10
MTI

Amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

A miniszter azt mondta, egyébként is, olyan átalakulásban van most az euróövezet, hogy nem tudni pontosan, mihez is csatlakozna az ország. "Nem hajt a tatár, nem kell sietni. Ma abban a helyzetben vagyunk, hogy minden feltételt teljesítünk. Hasonlóan a csehekhez és a lengyelekhez, nem lépünk be az euró előszobájába, ami két évvel a csatlakozás előtti árfolyamrögzítés feltétele. Ez így kedvező pozíció, rajtunk múlik, mikor szánjuk el magunkat a következő lépésre." - részletezte a miniszter.

A migrációval kapcsolatban kiemelte: "nálunk jóval gazdagabb nyugati országok sem tudják megengedni maguknak, hogy több tíz- vagy százmilliárd eurót költsenek a bevándorlási helyzet kezelésére." 

Varga Mihály (MTI fotó - Koszticsák Szilárd) Varga Mihály (MTI fotó - Koszticsák Szilárd)


Amíg csak egy ember is munkát keres Magyarországon - hangsúlyozta -, a magyar kormánynak az a felelőssége, hogy több munkahelyet teremtsen, hogy mindenki el tudjon helyezkedni. Ha ezek a keretek kimerültek, akkor lehet tovább gondolkodni. A demográfiai problémákat viszont családtámogatással, nem pedig bevándorlással kell kezelni - jelentette ki Varga Mihály.

Varga Mihály szerint a választások egyik tétje az, hogy a piac által is elismert, stabil, egyensúlyban lévő gazdaságot, a több ágazatra kiterjedt növekedést kockára teszik-e az emberek egy kormányváltással vagy sem. Szerinte nem érdemes kockáztatni.