5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

De van egy könnyítés is a csomagban.

Napok óta sejteni lehetett, hogy a kormány készül valamire a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata), a kormánypárti sajtó napi szinten foglalkozott a témával, szakértőket megszólaltatva, hogy miért igazságtalan a jelenlegi rendszer.

Varga Mihály pénzügyminiszter (MTI/Kovács Tamás)
Varga Mihály pénzügyminiszter (MTI/Kovács Tamás)

S bár Gulyás Gergely miniszter néhány napja még azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy nincs napirenden az adó módosítása, tegnap már azzal a bejelentéssel állt elő, hogy a kormány döntött a törvény módosításáról.

Ennek leglényegesebb részeit itt megírtuk, a legfontosabb, hogy a jövő évtől az egy kifizetőtől származó bevétel 3 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos különadót kell megfizetni. Aztán tegnap este a parlament elé került a konkrét módosító javaslat, és ebből már az derült ki, hogy a különadót a kifizetőnek kell megfizetnie. Ez természetesen nem jelent majd érdemi különbséget abban a tekintetben, hogy a szerződő felek valamelyikének extra költséget jelent a változás, ami jó eséllyel befolyással lesz a szerződött összegre.

Magyarul a megrendelő csökkenteni fogja a pénzt. Gulyás Gergely ettől egyébként nem tart, mint kérdésünkre elmondta, tapasztalataik szerint a katába lépők nem kerestek többet, mint korábban, munkaviszonyban.

Van még akna a javaslatban

A törvényalkotási bizottság módosítója azonban tartogat más meglepetést is. Például korlátoznák, hogy egy magánszemély mennyi jogviszonyban szerezhet katás jövedelmet. A jövő évtől konkrétan egy jogviszonyban. 

Ez szerepel a módosítóban:

  • A magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként.
  • Az állami adó- és vámhatóság a kisadózó vállalkozás által tett, a magánszemély kisadózóként történő bejelentését visszautasítja, ha a magánszemély a nyilvántartásában kisadózóként már szerepel.
  • Ha a magánszemély több jogviszonya alapján bejelentett kisadózó. a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi . . . törvénnyel megállapított 7. § (la) bekezdés szerinti feltételnek 2021. január l-jétől köteles megfelelni. Amennyiben az említett feltétel 2021. január l-jén nem teljesül, az állami adó- és vámhatóság 2021. január l-jével - a kisadózó és az érintett kisadózó vállalkozások részére a határozat megküldése mellett - az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszony tekintetében törli a magánszemélyt a bejelentett kisadózók köréből.

Az adózás iránt fogékony olvasóinknak ismerős lehet ez a gondolat. Valóban, még tavaly év végén - amikor a kata szigorítása először került napirendre komolyabban, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ösztönzésére - Varga Mihály pénzügyminiszter azt tartotta fontosnak, hogy megszűnjenek a katás többes jogviszonyok. Mint akkor mondta, bár a katás vállalkozások száma eléri a 400 ezret, de valójában ennél kevesebb személy tartozik a katások közé, mert sokan többes jogviszonyban szereznek katás bevételt.

Ennek vetne véget a törvényalkotási bizottság módosítója - amely mögött nyilvánvalóan a kormány áll.

A változásokkal drágulni fog a kapcsolt vállalkozások közti katás megállapodás is, amellyel szintén a feltételezett visszaéléseket akarja visszaszorítani a kormány.

Van azonban egy megengedő intézkedés is a csomagban. A veszélyhelyzet alatt a kormányrendeletben, majd törvényben meghatározott tevékenységeket végző katás vállalkozások mentesültek az adó megfizetése alól, március és június között. Ez olyan, mintha erre az időszakra felfüggesztették volna a működésüket, attól függetlenül, hogy eközben szereztek-e bevételt, vagy sem.

A hatályos törvény szerint évi 12 millió forint felett lép be a 40 százalékos különadó (ebben egyébként nem lesz változás, erre mindjárt kitérünk), de ennél alacsonyabban kell meghatározni a küszöbértéket, ha év közben szüneteltette vállalkozását az adózó. Ha ez például négy hónap volt, akkor 8 hónapot kell az adó alapjaként figyelembe venni, amit egymillióval kell megszorozni.

Ebben az esetben tehát 8 millió forint felett jönne be a különadó. Annak érdekében, hogy a mentesség miatt ne fussanak bele ebbe a csapdahelyzetbe a mentességgel élő katások, a módosító rögzíti, hogy rájuk továbbra is az évi 12 millió forintos bevételi határ marad érvényben idén.

Mint említettük, a módosítás nem érinti a 12 milliós bevételre vonatkozó rendelkezést (a fix tételek, tehát a 25 ezer, 50 ezer és 75 ezer forintos havi adók sem változnak). Vagyis a helyzet a következő: a katás vállalkozó jövőre is 40 százalékos különadót köteles fizetni a 12 millió feletti rész után. A változás az lesz, hogy ugyanezt az adót kell megfizetnie az egy kifizetőtől származó, 3 millió forintot meghaladó rész után is.

Fontos, hogy a módosítás alapján az új szabályokkal érintett kifizetések nem számítanak bele a 12 milliós adóalapba.

Itt tartunk most, de arra nem vennénk mérget, hogy ez a javaslat ebben a formájában megy majd át a parlamenten, most bizonyára beindulnak a lobbik a finomítások érdekében.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!