2p

Egyebek mellett az államháztartásról is jönnek adatok a jövő héten.

Jövő hétfőn a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.     

Az elemzők egyhangúan arra figyelmeztettek, hogy a hiányszámok egyre veszélyesebben nőnek és várható, hogy a kormánynak ismét módosítania kell a költségvetést
Az elemzők egyhangúan arra figyelmeztettek, hogy a hiányszámok egyre veszélyesebben nőnek és várható, hogy a kormánynak ismét módosítania kell a költségvetést
Fotó: Mfor / Dala Gábor

Az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről két hete közzétett gyorstájékoztató szerint az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2559,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 115,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 104,3 milliárd forintos hiányt mutattak. A költségvetés 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb májusi havi mutató - írta a szaktárca.

Az előző foglalkoztatási KSH-jelentés szerint áprilisban a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak átlagos létszáma 2023 azonos időszakához képest 39 ezerrel nőtt, elérve a 4 millió 749 ezret. A munkanélküliek száma 217 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt.

Az ipari termelői árak áprilisban átlagosan 2,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,0 százalékkal, az exportértékesítéséi 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3 százalékkal, az exportértékesítési árak 1,2 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 0,9 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával magyarázható - tették hozzá. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!