2p

Egy szakmai konferencián beszélt a pénzügyminiszter.

Most se biztos, hogy jó ötlet volt az Európai Unió közös hitelfelvétele, amit a Covid által okozott gazdasági károk
kezelésére vállalt fel a blokk. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a megoldódni nem akaródzó vita, ami miatt még most is hiányzik egy tetemes összeg a magyar költségvetésből, immár az Európai Bizottság felelőssége. A magyar gazdasági kormányzás növekedési évnek tekinti 2024-et, az elszálló hiányunk az energetikai beszerzések terén egy adminisztratív vita eredménye.

A Pénzügyminisztérium épülete a pesti belvárosban. Mit látnak ők a Wekerle Sándor utcából. Fotó: Mfor/Mester Nándor
A Pénzügyminisztérium épülete a pesti belvárosban. Mit látnak ők a Wekerle Sándor utcából. Fotó: Mfor/Mester Nándor
Az idei második félév már a növekedésről szól, ami megalapozza a 2024-es felállást is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Alapkezelő konferenciáján. Kétségtelen, hogy a magyar gazdaságban a hiány terén vannak nehézségek, ezek azonban részben adminisztratív jellegűek, amelyeket, a magyar kormány vitat is.

Az Eurostat hiánytételnek tekinti a megdrágult hazai energetikai beszerzést, amit a gazdasági kormányzat értékképző beszerzésnek tart. Uniós fronton Varga arról is beszélt, hogy a magyar kormány nem volt teljesen meggyőzve arról, hogy az EU-nak hitelfelvételből kellene a járványválság által okozott károkat orvosolni.

"Magyarország nem az eladósodás lehetősége miatt lépett be az EU-ba, de ha már tagja a klubnak, akkor úgy is viselkedik."

Varga szerint a jövő évi 2,9 százalékos GDP-arányos, immár a visszaálló maastrichti kritériumoknak is megfelelő hiánycél teljesülni fog 2024-ben. Azt is hangsúlyozta, hogy teljes az egyetértés a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank között, hogy az inflációt le kell törni, teljes ezen a téren az együttműködés. Szent a béke, ha a hétvégi Közgazdász Vándorgyűlés előadásai alapján ez nem is tűnik így. Szerinte aggodalomra ok nincs. A külső mérlegünk helyreáll, és ha lassan is, de csökken az infláció, mindenki a helyén van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!