3p

Úgy tűnik, hogy lassan a záró akkordokhoz ér Karcagon a sokat kritizált, 2015-ös milánói pavilon felállítása, hiszen a polgármester szerint elkészült az épület, ami még idén is tovább tudott drágulni. 

Műszaki átadás előtt áll az úgynevezett Sámándob Karcagon. A 2015-ben a milánói világkiállításra készített magyar pavilon újraépítése régóta tolódik. A legújabb határidő szerint 2023 júliusára ígérték a második ütem végét, ám minden jel szerint már ez is a negyedik negyedév lesz. Eredetileg már 2022-ben át kellett volna adni a beruházást, most pedig a sokat kritizált, régi-új beruházás legújabb állapotáról Szepesi Tibor, Karcag polgármestere számolt be a Facebook-oldalán. Azt írja: 

"Az épület kész! A műszaki átadás-átvétel folyamatban, miközben zajlik a tereprendezés, s a bútorbeszerzés közbeszerzési eljárása".

Arról azonban már nem írt, hogy időközben a 3,75 milliárd forintos költségvetésű Sámándob, alias Sztyeppemúzeum építése kicsivel nettó 4 milliárd fölé kúszott, egész pontosan 4 027 563 104 forintra, amiről egy augusztusi szerződésmódosítás árulkodik, amiről Hadházy Ákos országgyűlési képviselő számolt be

Hadházy egyébként 2023 januárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy „az emberi hülyeség emlékműve” nem a megfelelő ütemben épül.

Ezek után februárban és márciusban Szepesi Tibor polgármester posztolt az építkezésről. Utóbbinál arról, hogy Karcagon járt Kasseinov Dejszen volt kazah kulturális miniszter, a Türk Tanács korábbi főtitkára, Abdrasov Zsanibek, Kazahsztán magyarországi nagykövete, valamint Keneszuli Marat, Ural város Ifjúsági Alkotási Intézetének vezetője, s a delegációnak bemutatta Karcag büszkeségét, az épülő Sámándobot is. Ugyanis Karcag önkormányzatának reményei szerint az egykori milánói pavilon (illetve Sztyeppemúzeum, avagy Életkert) a karcagi strandfürdővel szemben lévő Erzsébet-ligetben kialakítandó turisztikai és szabadidős rendezvénypark fő látványossága lesz.

Az évek óta tartó beruházást egyébként az elöregedett acélszerkezetek rozsdásodása okozta, most pedig az eddig előre nem látható, további munkálatok okozzák a költségnövekedést, mint például a tervezett tó körüli sétánnyal kapcsolatos feladatok, a színpad körüli csapadékvíz elvezetése, vagy a tűzoltósági EDR-rendszer kialakítása.

A letérkövezett parkolókkal körülölelt Sámándob Magyarország Kormánya és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával épül, s már 2017-ben Karcagra szállították 336 millió forintért. A Milánói világkiállításra készült mű már akkor sokat drágult, mint a tervezett ár, hiszen az eredetileg kalkulált 500 millió helyett 2 milliárdba került. 2021-ben a karcagi önkormányzat 3,7 milliárdért bízott meg egy céget a Sámándob elhelyezésével, ez drágult most tovább, így a teljes életút költségét bőven 10 milliárd fölött jósolják, pedig még az üzemeltetés el sem kezdődött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!