3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2009-ben 3,2 százalékon belül maradhat az államháztartás GDP-arányos hiánya, közölte Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón. Ehhez azonban mind a megkezdett reformokat, mind a következetes szigort folytatni kell, mondta a miniszter.

Az eddigi gyakorlat alapján elmondható, hogy 2009-ben olyan jelentős tartalékok lesznek a költségvetésben, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,2 százalékon belül marad. Noha az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idei GDP-arányos hiány magasabb lesz, mint amivel a magyar prognózis számol, a magyar kormány azonban továbbra is reálisnak látja, hogy a hiány  a költségvetésben szereplő értéken belül maradjon, közölte a pénzügyminiszter.

Magyarország "orrnehéz" kiigazítást hajt végre, azaz a jelentősebb változások az időszak elején jelentkeztek, hangsúlyozta Veres János, majd hozzátette, hogy az Európai Bizottság szerint költségvetési pályánk kiegyensúlyozott kockázattal bír és összhangban van a túlzott deficit 2009-re tervezett megszüntetésével.

A tárcavezető egyetértett a Bizottság azon megjegyzésével, amely fontosnak nevezte a közpénzügyi törvény megszületését, amelyre minden remény szerint tavasszal sor is kerülhet. Azt sem vitatta a pénzügyminiszter, hogy a többletbevételeket a hiány csökkentésére kell fordítani.

Az Amerikából kiinduló hitelválságról annyit mondott a pénzügyminiszter, hogy hatásai ugyan világszerte jelentkeznek, de az EU, különösen az eurózóna tagállamai védettebbek ellenük, így Magyarországon is tompított hatás jelentkezhet. A legveszélyesebb következménynek azt nevezte, ha a pénz ára megdrágul a világban, ez ugyanis inflációt emelő hatással járhat az uniós országokban, így Magyarországon is.

A pénzügyminiszter beszámolt arról is, hogy a kormány két törvényjavaslatot alkotott az 1 és 2 forintosok márciusi bevonásáról. Eltérő kerekítési szabályok vonatkoznak ezek szerint a készpénzes forgalomra és a társadalombiztosítási, illetve szociális kifizetésekre. Az első területen a kereskedőknek csak a számla végösszegét - és nem az egyes termékek árát - kell 0-ra, vagy 5-re kerekíteni, a kerekítés szabályai szerint lefelé vagy felfelé.

Ettől eltérően a szociális és tb kifizetéseknél csak felfelé lehet kerekíteni, amely a Pénzügyminisztérium számítási szerint mintegy 100 millió forint többletkiadást jelent a költségvetésnek. A kereskedőknek a különbözetről nem kell bizonylatot kiállítaniuk, és a pénztárgépek átállítása is csak lehetőség, nem pedig kötelezettség és a különbözet nem képezi az áfa alapját sem, tette hozzá Veres János.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!