2020. február 14. 11:45

A külső hatások miatt 4 százalékról 3,5 százalékra csökkentette 2020-as GDP-előrejelését a Pénzügyminisztérium. Lehet, hogy nem teljesül a prémium kifizetésének törvényi feltétele.

Miközben a tavalyi negyedik negyedéves, valamint egész éves magyar GDP nagyon jól mutat az európai mezőnyben, az idei kilátások kevésbé fényesek, és ezt már a kormány is elismerte. Tegnap Gulyás Gergely a Kormányinfón kérdésünkre még korainak tartotta a gazdasági alapadatok felülvizsgálatát, de a pénzügyminiszter ma bejelentette, hogy a magyar GDP idén a tervezett 4 százalék helyett 3,5 százalékos lehet.

Varga Mihály (MTI Fotó - Marjai János) Varga Mihály (MTI Fotó - Marjai János)

Az MTI beszámolója szerint Varga Mihály a Pénzügyminisztériumban tartott tájékoztatón azt mondta, hogy 2020-ban inkább kívülről jöhetnek kockázatok. Ezek között említette a német autóipar nehézségeit, a koronavírus turizmusra és a termelésre gyakorolt fékező hatását, az országok, kontinensek között kirobban kereskedelmi vitákat és a felgyorsuló eladósodást a világban.

A fél százalékpontos korrekció jelentősnek mondható, ráadásul az év elején kényszerült erre a kormány. Kérdés, hogy az állami pénzügyek esetében milyen hatása lesz a lassabb növekedési tempónak, át kell-e írni a számokat, vagy a rendelkezésre álló tartalékok elegendő forrást jelentenek a negatív hatások kivédésére.

A 3,5 százalék egyben azt is jelenti, hogy kérdőjelessé vált a nyugdíjprémium kifizetése. A nyugdíjtörvény alapján ugyanis akkor kerül erre sor, ha a GDP meghaladja a 3,5 százalékot a tárgyévben.

Az idei költségvetésben el is különítettek erre 20 milliárd forintot, de elképzelhető, hogy ez bent is ragad a büdzsében (azért a törvényi feltétel nem teljesülése esetén is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a kormány valamilyen jogcímen mégis eljuttatja az idősekhez ezt a pénzt az év vége felé).

Kíváncsiank várjuk, hogy az MTI teljes tudósításából (egyelőre csak egy gyorshír érhető el) kiderülnek-e majd további részletek a költségvetéssel kapcsolatban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.