2020. február 14. 11:45

A külső hatások miatt 4 százalékról 3,5 százalékra csökkentette 2020-as GDP-előrejelését a Pénzügyminisztérium. Lehet, hogy nem teljesül a prémium kifizetésének törvényi feltétele.

Miközben a tavalyi negyedik negyedéves, valamint egész éves magyar GDP nagyon jól mutat az európai mezőnyben, az idei kilátások kevésbé fényesek, és ezt már a kormány is elismerte. Tegnap Gulyás Gergely a Kormányinfón kérdésünkre még korainak tartotta a gazdasági alapadatok felülvizsgálatát, de a pénzügyminiszter ma bejelentette, hogy a magyar GDP idén a tervezett 4 százalék helyett 3,5 százalékos lehet.

Varga Mihály (MTI Fotó - Marjai János) Varga Mihály (MTI Fotó - Marjai János)

Az MTI beszámolója szerint Varga Mihály a Pénzügyminisztériumban tartott tájékoztatón azt mondta, hogy 2020-ban inkább kívülről jöhetnek kockázatok. Ezek között említette a német autóipar nehézségeit, a koronavírus turizmusra és a termelésre gyakorolt fékező hatását, az országok, kontinensek között kirobban kereskedelmi vitákat és a felgyorsuló eladósodást a világban.

A fél százalékpontos korrekció jelentősnek mondható, ráadásul az év elején kényszerült erre a kormány. Kérdés, hogy az állami pénzügyek esetében milyen hatása lesz a lassabb növekedési tempónak, át kell-e írni a számokat, vagy a rendelkezésre álló tartalékok elegendő forrást jelentenek a negatív hatások kivédésére.

A 3,5 százalék egyben azt is jelenti, hogy kérdőjelessé vált a nyugdíjprémium kifizetése. A nyugdíjtörvény alapján ugyanis akkor kerül erre sor, ha a GDP meghaladja a 3,5 százalékot a tárgyévben.

Az idei költségvetésben el is különítettek erre 20 milliárd forintot, de elképzelhető, hogy ez bent is ragad a büdzsében (azért a törvényi feltétel nem teljesülése esetén is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a kormány valamilyen jogcímen mégis eljuttatja az idősekhez ezt a pénzt az év vége felé).

Kíváncsiank várjuk, hogy az MTI teljes tudósításából (egyelőre csak egy gyorshír érhető el) kiderülnek-e majd további részletek a költségvetéssel kapcsolatban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.