3p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén fokozhatnak a négy hónapja megszokott növekedési tempón.

A februári kamatdöntő ülésen a 75 és a 100 bázispontos opciók ismét az asztalon lesznek. „A januári inflációs adat érvet adhat a kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításához, ugyanakkor a Fed és az EKB kamatcsökkentéseinek kitolódása a 75 bázispontos ütem megtartása mellett szól” – mondta az Indexnek adott interjúban Virág Barnabás.

Virág Barnabás 100 bázispontos kamatcsökkentést sem zár ki. Fotó: MTI
Virág Barnabás 100 bázispontos kamatcsökkentést sem zár ki. Fotó: MTI

Az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a lapnak beszélt arról is, hogy

  • kevés ország tud olyan gyors inflációcsökkenést felmutatni, mint Magyarország;
  • az infláció letörése csapatmunka volt a kormány, a jegybank és a versenyhivatal részéről;
  • önerőből stabilizáltuk a gazdaságunkat;
  • Magyarország vállalta az euró bevezetését, de most égetőbb problémákat kell megoldani;
  • érkeznek a digitális jegybankpénzek, átírva a banki költségeket;
  • és jelentős bérnövekedés jöhet idén.

Az interjúban Virág reagált Orbán Viktor évértékelőjén tett kijelentésére, miszerint "az inflációt a jegybank segítségére sietve sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá nyomni".

Ám az MNB alelnökének szavaiból nem lehet sok mindent kihámozni. Virág ugyanis közhelyeket puffogtatva azt mondta, hogy "a magas infláció aláássa a gazdaság növekedési képességét és a hosszabb távú fejlődés lehetőségét. Amennyiben az infláció bármilyen okból 20 százalék fölé ugrik, az egy borzasztó veszélyes helyzet. Minden gazdasági döntéshozónak cselekednie kell annak érdekében, hogy az inflációs ráta a lehető leggyorsabban ismét alacsony szintre süllyedjen."

Majd azt taglalta, hogy az MNB 2021 tavaszán a világon az elsők között jelezte az elhúzódóan magas infláció veszélyét, és erre reagálva 2021 júniusában Európában elsőként indította el kamatemelési ciklusát. A 2023-as év tanulsága Virág szerint, hogy amennyiben a gazdaságpolitika meghatározó vektorai egy irányba mutatnak, jelen esetben az infláció letörésének irányába – a kormányzati és szabályozási politika kiegészíti a fegyelmezett monetáris politikát –, úgy az eredmények gyorsak és látványosak. Hozzátéve: a gazdaságpolitikai mix hatásaihoz hozzáadódott a globális energia- és a nyersanyagárak csökkenése, valamint az egyre óvatosabbá váló lakossági fogyasztás fegyelmező ereje is. 2023-at 25 százalék feletti inflációval indítottuk. Innen egy év alatt jutottunk el odáig, hogy januári inflációnk a régió egyik legalacsonyabb értéke lett. 

"Az infláció makacs jelenség, épp ezért tilos hátradőlni! Az infláció a következő hónapokban jó eséllyel még a toleranciasávunk felső szélének közelében marad, de ez év közepén bázishatások miatt átmenetileg ismét emelkedik. A gazdaságpolitikának hitelesen kell képviselnie, hogy az infláció ezt követően is tartósan alacsony szinten marad, és 2025-ben elérhető a 3 százalékos célérték. Az ebből következő bizalom a növekedés helyreállításának alapfeltétele" - jelentette ki Virág.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!