2019. június 6. 09:00
mfor.hu

A márciusi 8 százalék után 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6 százalékkal bővült - közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása mérséklődött. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

 

A termelés az év első négy hónapjában 6,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent.

6 százalékos növekedéssel számolnak 2019-re

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint nem meglepő, hogy az áprilisi gyengébb teljesítmény mögött a meghatározó alágak rosszabb adatai állnak. Egyrészt lassult a növekedés üteme a járműgyártásban, másrészt pedig az elektronikai iparban csökkent a kibocsátás. 

Ezek az ágazatok különösen érintettek a munkanapok számának ingadozásában, így vélhetően a húsvéti volatilitás elhagyásával a májusi teljesítmény kedvezőbben alakulhat. 

Összességében úgy látják, hogy az első négy hónapban látott 6 százalék körüli ipari növekedés fenntartható az idei év egészében, bár a felvevőpiacainkat érintő visszásságok (kereskedelmi háború, lassuló gazdasági növekedés) egyértelmű veszélyforrást jelentenek. A nagyképet tekintve az erős kiskereskedelmi és a jó, de nem kiemelkedő ipari adat együtt továbbra is kedvező GDP-bővülésre utal a második negyedévben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.