2019. június 6. 09:00
mfor.hu

A márciusi 8 százalék után 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6 százalékkal bővült - közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása mérséklődött. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

 

A termelés az év első négy hónapjában 6,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent.

6 százalékos növekedéssel számolnak 2019-re

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint nem meglepő, hogy az áprilisi gyengébb teljesítmény mögött a meghatározó alágak rosszabb adatai állnak. Egyrészt lassult a növekedés üteme a járműgyártásban, másrészt pedig az elektronikai iparban csökkent a kibocsátás. 

Ezek az ágazatok különösen érintettek a munkanapok számának ingadozásában, így vélhetően a húsvéti volatilitás elhagyásával a májusi teljesítmény kedvezőbben alakulhat. 

Összességében úgy látják, hogy az első négy hónapban látott 6 százalék körüli ipari növekedés fenntartható az idei év egészében, bár a felvevőpiacainkat érintő visszásságok (kereskedelmi háború, lassuló gazdasági növekedés) egyértelmű veszélyforrást jelentenek. A nagyképet tekintve az erős kiskereskedelmi és a jó, de nem kiemelkedő ipari adat együtt továbbra is kedvező GDP-bővülésre utal a második negyedévben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.