3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A civil szervezetek már régóta sürgetik a vizsgálatokat a fejlesztések miatt, most sor kerülhet rá. 

Osztrák sajtóhírek szerint az UNESCO tanácsadó testülete – amely a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (röviden ICOMOS) – vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot már többször kezdeményezte a magyar Fertő tó Barátai Egyesület és osztrák partnerei, az Alliance for Nature és a Freunde des Neusiedlersees –  írja a Magyar hang a Nagy Tavak Koalíció tájékoztatására hivatkozva. 

A civil szervezetek 2019 óta folyamatosan tájékoztatták az UNESCO párizsi titkárságát a tó körül folyó különböző fejlesztésekről, amelyek a Fertő tó Barátai Egyesület szerint veszélyeztetik a kultúrtáj kiemelkedő egyetemes értékét. 

A veszélyek között csupán az egyik a Fertő tavi vízitelep úgynevezett rekonstrukciója, amit mintegy 11 milliárd forint közpénz elköltése után talán inkább célszerű dekonstrukciónak, rombolásnak, nevezni –  fogalmaznak a közleményben. A vízitelep jelenleg el van zárva a látogatók elől, és annak ellenére, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területének része, az Építési és Közlekedési Minisztérium felügyelete alatt részben építési anyagok tárolására használják. Mint emlékeztetnek, az UNESCO 2021 júniusában már felszólította a magyar kormányt a Fertő parton tervezett fejlesztés felfüggesztésére. 

„A kiemelkedő egyetemes értéket sajnos nem csak a Sopron területéhez tartozó, Fertő parton tervezett és jelenleg érvényes építési vagy környezetvédelmi engedéllyel nem rendelkező, túlzott és elhibázott magyar fejlesztés veszélyezteti. Osztrák partnereink tiltakoznak a Breitenbrunn területén tervezett turisztikai fejlesztés, a világörökségi terület puffer zónájában tervezett szélerőműpark fejlesztések ellen is. Közösen lépünk fel azért, hogy fenntartható vízgazdálkodást dolgozzanak ki a Fertő vidékén, hiszen a Duna felől tervezett vízutánpótlás ökológiai katasztrófához vezethet a területen” – sorolja Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

A szervezet értesülése szerint várhatóan szeptember 10-25 között, a rijadi UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén tárgyalják majd a Fertő tóhoz küldendő vizsgáló bizottság felállítását. Az ülésen a Fertő tavi civileket a német World Heritage Watch civil szervezet munkatársa képviseli majd. Mint írják, a vizsgálat eredményeképpen az is megtörténhet, hogy a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!