2p

Az orosz-ukrán háború 728. napja volt a szerdai. Esti hírösszefoglalónk. 

 • Elfogadták a szankciók 13. körét. A soros elnök Belgium jelentette be, hogy az uniós tagországok megállapodtak a 13. uniós szankciócsomagról, amely szerintük „ez az egyik legszélesebb körű” szankciós csomag azok közül, amelyeket az EU jóváhagyott. Közel 200 szervezet és magánszemély kerül büntetőlistára, új ágazati intézkedések azonban nem várhatók. A csomagot hivatalosan február 24-én, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetének második évfordulóján hagyhatják jóvá.
   
 • Az ukrán hadsereg tagadta szerdán, hogy elvesztette volna az ellenőrzést a Dnyeper bal partján lévő Krinki település hídfőállása fölött, ahogy azt egy nappal korábban Moszkva állította. Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága ezzel magát az orosz elnököt cáfolta meg, ugyanis Putyin beszélt arról, hogy ellenőrzésük alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, utasította a kormányt, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről. Zelenszkij a közösségi oldalakon lengyel felirattal közzétett beszédében kifejezte készségét, hogy az ukrán kormánnyal együtt személyesen is részt vegyen a határ menti találkozón. Az államfő - szavai szerint - arra utasította az ukrán kormányt, hogy legkésőbb február 24-ig hozzák tető alá a találkozót lengyel partnereikkel.

Zelenszkij indulna a határhoz. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Zelenszkij indulna a határhoz. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 • Avgyijivka orosz bevétele után Kelet-Ukrajnában menekültek újabb hulláma indult útnak a szomszédos városokból, miután az elmúlt hónapokban meghúzták magukat az ellenséges fegyverropogás mellett. Hírügynökségi források szerint a jelenlegi menekülők közt sok az idős és nehéz mozgású ember.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint folytatták az előrenyomulást Avgyijivkánál és Donyecknél az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben három frontszakaszon 13 ukrán ellentámadást vertek vissza. A tárca szerint a legtöbb, szám szerint hét ellentámadás az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg. Az orosz hadijelentést nemzetközi és független források nem erősítették meg.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!