3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón.

Elsőként lapunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormány idén nem tervezi a szociális hozzájárulási adó csökkentését, ami pedig - a munkáltatók által támasztott - feltétele a minimálbér évközi emelésének. Holott korábban különböző költségvetési dokumentumokból - például a konvergenciajelentésből - még azt lehetett kiolvasni, hogy idén év közben sor kerülhet a szochó mérséklésére - hívtuk fel a figyelmet szerdai cikkünkben.

Gulyás Gergely nem zárja ki, hogy lesz idén minimálbér-emelésGulyás Gergely nem zárja ki, hogy lesz idén minimálbér-emelés

Azonban a héten benyújtott adócsomagból és az ahhoz fűzött pénzügyminiszteri kommentárból világossá vált, hogy ezzel a lépéssel nem tervez a kormány. Varga Mihály, a pénzügyi tárca vezetője a közösségi oldalán tudatta ország-világgal, hogy jövő nyáron 0,5 százalékponttal csökkentik a szochót, ami így 15 százalékos lesz. Mivel jelenleg 15,5 százalékos a munkaadók által a bérek után fizetett adó mértéke, könnyen kikövetkeztethető, hogy a kormány idén nem akarja teljesíteni az év eleji 4 százalékos (a késleltetett bevezetése miatt valójában 3,6 százalékos) minimálbér-emelés évközi 1 százalékos kiegészítésének feltételét, amiről a munkaadók és munkavállalók állapodtak meg az év elején.

További eligazításért Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultunk, aki a mai Kormányinfón ismertette a kormányzat döntéseit. Lesz évközi minimálbér-emelés? - tettük fel a kérdést, amire Gulyás a népmesei "hozott is ajándékot, meg nem is" kontextusban azt válaszolta, hogy inkább nem lesz, mintsem lenne. Érvelése szerint ahhoz, hogy a kormány csökkenthesse a szochót, a munkaadókkal 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodásban rögzített feltételnek - a reálbérek minimum 6 százalékos emelkedésének - kellene teljesülnie, ám erre idén nem sok esélyt látnak. De azért teljesen nem zárta ki, hogy emelkedhet nyáron a minimálbér.

Mivel fizikailag nem lehetnek jelen az újságírók a Kormányinfón a járványhelyzet miatt - ebben várhatóan júniustól lesz változás, árulta el egy másik kérdésünkre a miniszter -, nem volt alkalmunk emlékeztetni Gulyás Gergelyt arra, hogy a kormány tavaly úgy csökkentette a szochót 2 százalékponttal, hogy akkor (sem) teljesült a reálbérekre vonatkozó feltétel.

Egy másik közteher, a személyi jövedelemadó beígért, ám a mai napig meg nem valósult csökkentéséről is kérdeztük a kormánytagot. Évekkel ezelőtt fogalmazta meg igényét Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az szja-nak nemcsak egykulcsosnak, de egyszámjegyűnek is kellene lennie. Ám a kulcs azóta is 15 százalék, és ebben a 2022-as adómódosítások sem hoznak változást a parlamenthez benyújtott törvényjavaslat alapján. Gulyás Gergely válaszából az derült ki, hogy a kormány inkább a bérekre rakódó munkàltatói terhek csökkentését támogatja, mintsem a foglalkoztatottak adójának mérséklését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.