<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összekapcsolták a második magyar-román villamos távvezetéket szerdán, és átadták a Békéscsaba-Nadab (Románia, Arad megye) közötti távvezeték magyar szakaszát, valamint a kibővített békéscsabai alállomást. A magyarországi beruházás mintegy 4,2 milliárd forintba került.

Az ünnepélyes összekapcsoláson Tari Gábor, a magyar villamosenergia rendszerirányító, a Mavir vezérigazgatója és romániai partnere, Octavian Lohan, a Transelectrica S.A. igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az új 400 kilovoltos távvezeték növeli a térség ellátásának biztonságát és bővíti az export-import lehetőségeket.

Mártha Imre, a Mavir-tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója a távvezetéket fontos kapcsolatnak nevezte a közép-kelet- és a dél-európai térség között. Hangsúlyozta, hogy a két régió árampiacai közötti különbség kölcsönös előnyöket kínál mindkét piac szereplőinek.

A beruházáshoz az Európai Unió a Trans European Network - Energy (TEN-E) program keretében közel kétmillió euró, vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az új román-magyar távvezeték az európai villamosenergia rendszeren (UCTE) belüli hálózati kapcsolatokat is erősíti, és ezzel növeli az európai rendszer biztonságát.

A 38,8 kilométer hosszú magyar vezeték és az alállomás bővítésének kivitelezője az MVM csoporthoz tartozó OVIT volt, a beszerzésekről versenytárgyalással döntöttek.

Tari Gábor elmondta: a hálózatok összekapcsolásával duplájára, 200 megawattra emelkedik a magyar-román határkeresztező kapacitás. A bővülés eredményeként létrejött 100 megawattot óvatosságból 2009-ben még nem éves, hanem havi aukciókon értékesítik - tette hozzá.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy 2009-ben - az ideihez hasonlóan - a Mavir mintegy 20 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre. Arra a kérdésre, hogy a társaság a beruházásoknál milyen megtérüléssel számol, a vezérigazgató azt válaszolta: a beruházási költségeket elismerik a rendszerhasználati díjban. A beruházásokat a Mavir részben saját erőből, részben tulajdonosi hitelből finanszírozza.

Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója arról biztosította a Mavir menedzsmentjét, hogy a gazdasági válság ellenére gyorsíthatják a hálózatfejlesztési beruházásokat.

MTI/Menedzsment Fórum