A földművelésügyi minisztériumban már írják a rendeletet, amely visszaállítja a hatósági engedélyezést azoknál a termékeknél, amelyek élelmiszer-biztonsági szempontból kényesek. A nyers, állati eredetű készítmények forgalmazásán túl a vendéglátóhelyeknél is szükség lesz hamarosan az engedélyek beszerzésére.
A kereskedők egyébként alapvetően elégedettek a változásokkal, viszont az élelmiszerek árusítására vállalkozók élete már a régi időket idézően bonyolult lesz az újabb jogszabályokkal. A vegyeskereskedést üzemeltetőknek háromféle procedúrán kell majd átesniük: a dohánytermékeknél például továbbra is szükség van a működési engedélyre, az élelmiszerek egy részénél elég lesz előzetesen bejelenteni az árusítást, míg más termékeknél már nem nélkülözhető a hatóság rábólintása, írja a Népszabadság.