2008. augusztus 11. 12:04

A Kánikula Kommandó elnevezésű összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzés keretében a hétfőn kezdődött Sziget fesztiválon is folyamatosan dolgoznak az ellenőrök - mondta el Daróczi Dávid kormányszóvivő a Hajógyári-szigeten tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, hétfőn.

A kormányszóvivő kiemelte: az ellenőrzések célja nem elsősorban a bírság kiszabása, hanem a különböző szabályok következetes betartatása. A fesztivál egy hete alatt 60-80 ellenőr - nyolc hatóság, köztük az APEH, a VPOP, az ÁNTSZ munkatársai - eltérő napszakokban járja a szórakozóhelyeket, a büféket, portékásokat.

Daróczi Dávid ismertetése szerint elsősorban az élelmiszereket, az ivóvizet, a jövedéki termékeket, az elektromos berendezéseket, továbbá a nyugtaadási kötelezettséget ellenőrzik, de kiterjed a vizsgálat az építmények biztonságára is.

Munkájukat több esetben mobil laborok segítik - tette hozzá a kormányszóvivő, kiemelve, hogy az elmúlt évekhez képest kevesebb jogsértés történik.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője kérdésre válaszolva közölte: a rendőrség kábítószer-kereső kutyákkal a Szigetre történő belépéskor rutinszerű ellenőrzéseket tart, továbbá civil ruhás nyomozók is dolgoznak a fesztivál területén.

Gerendai Károly összességében örül a különböző ellenőrzéseknek, de kiemelten annak, hogy a hatóságoktól előzetesen tájékoztatást kaphattak a betartandó szabályokról, előírásokról, várható ellenőrzésekről.

A Sziget fesztivált megelőző nagyobb tömegeket vonzó rendezvényekről szólva Daróczi Dávid elmondta, hogy például a Hungaroringen a 127 vendéglátóhely ellenőrzése során mindössze négy esetben találtak szabálytalanságot az ellenőrök, de ellenpélda is akadt, a soproni VOLT fesztiválon 102, míg Kapolcson 95 főt feketén foglalkoztattak. Be nem jelentett munkavállaló a Szigeten is akadt: a múlt héten tartott ellenőrzésen 24-en dolgoztak illegálisan a sátrak, faházak, színpadok építésénél.

A hétfőn kezdődött 16. Sziget fesztivál rövidebb, mint a korábbiak: idén a "mínusz egyedik" és a "nulladik nappal" együtt lesz egyhetes. A fesztiválon több mint négyszáz koncert, és naponta mintegy kétszáz program várja majd a látogatókat, akik között csaknem 40 ezer külföldi fesztiválozót is várnak a szervezők.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.