<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fehéroroszország teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások kapcsán felhalmozódott adósságát, és a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak - jelentette Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a Washingtonban tartózkodó Dmitrij Medvegyev elnöknek csütörtökön telefonon.

Ezt Natalja Tyimakova, Medvegyev sajtótitkára közölte Washingtonban. Miller azonban Novokuznyeckben egy értekezleten elmondta Vagyimir Putyin kormányfőnek, hogy a helyzet ezzel nem oldódott meg teljesen. Minszk ugyanis a tranzitdíjból származó követeléseinek kiegyenlítését követeli a  Gazpromtól, amelyek viszont nem az érvényes szerződésben foglalt feltételekből következnek, és azzal fenyegetőzik, hogy ha a Gazprom nem fizet, leállítja a Fehérororszország területén Európa felé áthaladó tranzitot.

Minszk moszkvai idő szerint 14 óráig két órát adott a Gazpromnak a hiányzó összeg kifizetésére azzal, hogy ezt követően korlátozza a tranzitot. Miller Putyinnak elmondta, hogy Minszk szerdán és csütörtökön reggel az Európába irányuló gázszállításokból 20 százaléknyit csapolt le.

A kormányfő úgy foglalt állást, hogy a tranzitdíj terén fennálló adósságot a szerződésben foglaltak értelmében kell rendezni, de a lehető legjobb légkörű tárgyaláson kell megvitatni a nyitott kérdéseket, ha vannak ilyenek. Sajnálkozásának adott hangot, hogy éppen egy olyan országgal keletkezett vita, amelyhez "Oroszországot megkülönböztetett viszony fűzi", s amely a legolcsóbb áron jut a földgázhoz. Kijelentette: Oroszország azzal, hogy nem hajtja be az exportvámot, évi 1,2 milliárd rubelnyi bevételtől esik el.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője csütörtökön délelőtt elmondta: Fehéroroszország emelni akarja a tranzitdíjat, s ezt lehetővé is teszi a fennálló szerződés bizonyos feltételek mellett, ám e feltételeket a Beltransgaz nem teljesíti. A Gazprom adóssága abból jött létre, hogy a korábbi áron akart fizetni, de ezt a fehérorosz fél nem fogadta el. Korábban ezer köbméterenként 1,45 dollár volt a tranzitdíj, tavaly azonban a szerződés szerint már 1,74, idén pedig 1,88 dollár lehetett volna.

hirdetés

Kuprijanov azt mondta, a Gazprom megküldött minden dokumentumot Minszknek, amelyek aláírása szükséges a magasabb tranzitdíj érvényesítéséhez, és a Beltransgaz közölte, hogy időre van szüksége az egyeztetéshez.

A csütörtöki moszkvai lapok rámutattak: a gázháborúságnak nyilvánvalóan politikai okai vannak. Oroszország így gyakorolt nyomást Aljakszand Lukasenka fehérorosz államfőre, aki kitartóan akadályozza a Kazahsztánnal tervezett hármas vámunió létrehozását. A Moszkovszkij Komszomolec című lap kommentátora  azonban  arra hívta fel a figyelmet, hogy - bár mindkettőben akadnak torzulások -  Oroszország és Kazahsztán egyaránt szabadpiaci gazdaság, míg Lukasenka Fehéroroszországa  a szovjet típusú tervgazdálkodás mintaképe, ezért aligha lehet vele valóban működő vámuniót alapítani, nem  is szólva a későbbre tervezett egységes gazdasági térségről. Ezen felül az országot Lukasenka irányítása alatt aligha öleli egyhamar keblére a Nyugat, de az elnök a minden tekintélyelvű rendszer számára nélkülözhetetlen ellenségképet éppen Oroszországban találta meg.  A mostani gázvita pedig egy tégla azoknak a sorában, amelyekből Lukasenka falat épít Oroszország és Fehéroroszország közé.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.