4p

Túl vannak az ellenzéki pártok a Pintér Sándor beülügyminiszterrel való találkozón, amiről azóta a pártok és a Belügyminisztérium is beszélt. Mindeközben Pintér Sándor két napja oktatással kapcsolatos rendeleteket helyezett hatályon kívül.

Megjelent a kormány.hu oldalán a Belügyminisztérium „Családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről” elnevezésű dokumentum, amelyben egész sor oktatást érintő rendeletet megszüntettek.  

Az indoklás szerint ez a családok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében történik. Miközben számos oktatást érintő rendeletet helyeztek hatályon kívül, arra nincs utalás, hogy ezek megszűnése után mit terveznek.

Pintér Sándor mára hívta be az ellenzéki pártokat egyeztetni a státusztörvényről. Fotó: MTI
Pintér Sándor mára hívta be az ellenzéki pártokat egyeztetni a státusztörvényről. Fotó: MTI

Az sincs kizárva, hogy ez már a státusztörvénnyel kapcsolatos előkészületeket jelenti. Tehát miközben ma „látszattárgyalás” folyt a Belügyminisztériumban, addig jó pár oktatást érintő rendelet került a kukába. A Telex.hu tudósítása szerint érdemi elmozdulás nem történt, ahol a szakmai szervezetek nem, csak a pártok képviselői kaptak szót, s ahol a belügyminisztert az sem hatotta meg, hogy az egyeztetésre elvitték annak a 27 ezer tiltakozónak az aláírását, akik a státusztörvény visszavonását követelték, és annak a közel 5 ezer pedagógusnak a nyilatkozatát, akik nem veszik fel a munkát, ha életbe lép a státusztörvény.

Hogy csak a legrelevánsabb rendelet megszüntetéseket említsük a dokumentumból:

 • a Két tanítási nyelvű iskolai oktatás irányelvének kiadásáról szóló rendelet (a speciális nyelvi középiskolák teljes működési rendjét taglaló dokumentum)
 • az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendeletmódosítás
 • az esélyegyenlőséget, felzárkóztatást segítő támogatások igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló rendelet
 • a nevelési-oktatási intézmények működését módosító rendelet (a tehetséggondozó középiskolákat érinti)
 • a szakmai és informatikai fejlesztési feladatok támogatási igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló rendelet
 • az Oktatási és Kulturális Minisztérium szolgálati titokkörének megállapításáról szóló rendelet (ez rögzítette például, hogy az írásbeli érettségi vizsgák központi feladatlapjainak javítási-értékelési útmutatóinak érvényességi idejét)
 • az integrációs rendszerben részt vevő intézményekben dolgozó pedagógusok anyagi támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló rendelet
 • a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről, valamint egyes oktatási jogszabályok módosításáról szóló rendelet
 • a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet
 • egyes köznevelési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelet (nemzetiség óvodai nevelés és nemzetiség iskolai oktatással kapcsolatos)
 • a köznevelési szakértői tevékenység, valamint az érettségi vizsgaelnöki megbízás feltételeiről szóló rendelet.

Mint ismeretes, a státusztörvény több, mint 50 pontban érintené hátrányosan, sőt, egyenesen negatívan a pedagógusokat. Így jelenleg őket már nem csak a béremelésük óriási csúszása, hanem a foglalkozásukat alapjaiban megváltoztató tervek is sújtják. A legfontosabb változás, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

A mai tárgyalás után az ellenzéki pártok úgy látják, valódi értéke nemigen volt a találkozónak, sokkal inkább nevezhető ez adminisztrációs lépésnek, amin túl akart esni a kormány. A Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján Rétvári Bence államtitkár pedig azt mondta, hogy a kormány mindenkivel egyeztetett már a státusztörvénnyel kapcsolatban, akivel csak lehetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!