2p

Az iskolák működését újraszabályozó státusztörvény bizonytalan végrehajtási feltételei miatt hírek szerint szakkörök, felzárkóztató tanfolyamok szűnhetnek meg.

Egy tanévnyitás előtti értekezleten eligazítást tartott a Belügyminisztérium (BM) az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény alkalmazásáról. A tankerületi igazgatóknak egy kérdőíves felmérés keretében arról is számot kellett adniuk, mennyire ismerik az új jogszabály egyes rendelkezéseit – derül ki a Népszava cikkéből

A hírt a BM megerősítette. A tárca tájékoztatása szerint azt vizsgálták, hogy a tankerületi igazgatók pontosan tisztában vannak-e a státusztörvényből fakadó feladatokkal. Ezek közé tartoznak a tájékoztatás, a nyilatkozattétel, az illetménymegállapítás és a végkielégítés szabályai a távozó tanárok esetén. 

Káoszosan indulhat a tanév. Fotó: Depositphotos
Káoszosan indulhat a tanév. Fotó: Depositphotos

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy miközben a tankerületek vezetőinek szeptember 15-éig kell tájékoztatniuk az iskolaigazgatókat és a pedagógusokat a foglalkoztatásukat érintő új szabályokról, a státusztörvény végrehajtásáról szóló rendelet végleges verziója, amely a  észletszabályokat tartalmazza, még nem jelent meg.

Ez bizonytalanságot okoz a törvény végrehajtásában. Például a státusztörvény például heti 24 órában határozza meg a pedagógusok heti kötelező tanítási óráinak számát az eddig alkalmazott 22-26 órás felosztás helyett. Így ha valakinek 24 tanítási óránál
többet kell tartania egy héten, azt túlóraként ki kell fizetni. A PSZ-hez érkezett visszajelzések szerint azonban vannak olyan iskolák, ahol még heti 25-26 órában sem
mernek beosztani pedagógusokat – még abban az esetben sem, ha erre a tantárgyfelosztás miatt szükség lenne –, mert a tankerületnél nem tudják, milyen költségkeretük lesz a túlórák kifizetésére. A PSZ elnöke szerint ezért több iskolában sorra szüntetik meg egyebek mellett a szakköröket, felzárkóztató foglalkozásokat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!