3p

A költségvetési csapokat elzárta a kormány.

A hazai felsőoktatási intézmények különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek szeptembertől, ha fejlesztésre és beruházásra is szeretnének forrásokat elkülöníteni. Mivel jelentős központi költségvetési támogatásra nem számíthatnak, az európai uniós források folyósításának időpontja pedig továbbra is kérdéses, a nemzetközi kapcsolataik révén szerezhetnek pénzt - derül ki a brüsszeli irodával is rendelkező EuroAtlantic Zrt. tanácsadó cég összefoglalójából. 

A Debreceni Egyetem. Ott is kevesebb a pénz a fejlesztésre. Fotó: unideb.hu
A Debreceni Egyetem. Ott is kevesebb a pénz a fejlesztésre. Fotó: unideb.hu

Az előző hétéves EU-s költségvetési ciklusban Magyarország az összes tagállam számára rendelkezésre álló közvetlen forrás nagyon csekély, mindössze 0,9 százalékát hozta el, ez azt is megmutatja, hogy a magyar egyetemek sokkal nagyobb arányban hívhattak volna le közvetlen forrásokat, mint ahogy azt tették. Mindemellett jelentős központi költségvetési támogatásra sem számíthatnak, a fent említett európai uniós források - amelyeket beruházási és fejlesztési célokra lehet fordítani - folyósításának időpontja továbbra is kérdéses. 

A legkomolyabb nehézséget az jelenti, hogy a közvetlen forrásokat biztosító Horizon és Erasmus ösztöndíjasok köréből a magyar egyetemeket kizárták. A kialakult helyzet kapcsán Fellegi Áron, az EuroAtlantic igazgatósági elnöke elmondta: “A kialakult helyzetet európai uniós jelenléttel, brüsszeli reputáció-menedzsmenttel, nemzetközi hálózat építésével és a partneri kapcsolatok bővítésével lehet újra egyensúlyba hozni. A szakmai elszigeteltséget csak így lehet kivédeni, ami kritikusan fontos lépés a későbbi partnerségi megállapodásokhoz és konzorciumokban való részvételi lehetőségekhez.” 

A nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása, vállalati együttműködések létrehozása és sikeres forrásbevonás időt és energiát igényel. Vannak már hazai intézmények, amelyek ebbe belevágtak és munkájukkal lehetőségeket teremtettek hallgatóiknak. A Center for World University Rankings (CWUR) tavasszal készült globális rangsora szerint például az Eötvös Loránd Tudományegyetem 517. helyén szerepel, ezzel a világ egyetemeinek legfelső 2,6 százalékához tartozik. “Az ELTE előkelő helye ebben a rangsorban jól mutatja, hogy az intézmény már megfelelő rutinnal rendelkezik  a nemzetközi kapcsolatépítés terén, és évek óta alkalmazzák azt a stratégiát, amely lehetővé teszi számukra, hogy közvetlen források lehívásában sikeresek legyenek. - tette hozzá Fellegi Áron. 

A felsőoktatás krémje július 27-29 között Esztergomban gyűlik majd össze, hogy az MCC Feszt keretében eszmét cseréljen többek között a magyar felsőoktatás fejlesztéseinek lehetőségeiről, a külföldi, azon belül is európai uniós stratégiaépítés szükségességéről, mikéntjéről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!