3p

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ültek a pedagógusok és a kormány képviselői, hogy átbeszéljék az oktatás aktuális kérdéseit. Úgy tűnik, a státusztörvény tervezetében némi elmozdulás látható a kormány részéről. 

Szokás szerint a tárgyalás után a két pedagógus szakszervezet képviselője tájékoztatót tartott a Belügyminisztérium (BM) előtt.

"Változott a kormány hozzáállása" – jelentette ki Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A legfontosabb változás, hogy a közalkalmazotti törvény szerint távozhatnak a rendszerből azok a tanárok, akik nemet mondanak a státusztörvényre.

A másik komoly változás, hogy a döntéshozók fixen három hónapban határoznák meg a lemondási időt, ami lényegesen kedvezőbb, mint a korábban belengetett hat hónap.

Nincs ugyanakkor érdemi változás az áthelyezhetőség kérdésében, igaz, abban talán még reménykedhetünk, hogy a távolsági korlátot leszorítják járási szintre

– emelte ki Totyik Tamás, aki hozzátette: egyértelműen látszik, hogy olyan jogalkotók készítették az eredeti tervezetet, akik budapesti fejjel gondolkodnak.

Az egyeztetésen részt vett Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is. Nyomatékosította, hogy a kormány valóban próbál visszahúzódni a közalkalmazotti törvény szabályaihoz. Elmozdulás van például abban, hogy a legalább öt órát megbízási szerződéssel foglalkoztatottak, illetve a hittantanárok a tervezet szövegével ellentétben mégsem lennének tagjai a nevelőtestületnek, ami összhangban van a szakszervezetek kérésével.

A három hónapos lemondási idővel ugyanakkor még mindig nem vagyunk kibékülve, de legalább hat hónapra már nem tudják kitolni. Szintén van egy kis változás a jubileumi jutalmak ügyében, de meggyőződésünk, hogy ez még mindig nem elég

– jelentette ki Nagy Erzsébet, aki úgy látja, hogy a kormány az uniós nyomásgyakorlás miatt enyhült meg. Az Európai Parlament frakcióvezetői ugyanis levelet írtak Ursula von der Leyennek, mert elfogadhatatlannak tartják a státusztörvényt.

Nagy Erzsébet kitért arra is, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelezte: a közeljövőben egy uniós egyeztetésen is részt vesz az új jogállás ügyében.

„Továbbra is kitartunk amellett, hogy semmi szükség státusztörvényre, a fenntartásainkat mi is jelezni fogjuk az unió felé, mivel a tervezet még a visszalépésekkel együtt sem teszi vonzóvá a pedagógusi pályát” – hangsúlyozta a PDSZ ügyvivője.

A következő egyeztetés május 16-án lesz. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!