Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az ókori római gladiátorjátékok filmekben is sokat látott ikonikus jelenete, amikor a császár a jól ismert kéztartással jelzi, hogy milyen sorsot szán a küzdelemben alulmaradt harcosnak. A közönség persze aktívan igyekezett befolyásolni a döntést a gladiátor mellett vagy ellen, attól függően, hogy mennyire nyerte el a produkció a nagyérdemű tetszését.

Most képzeljen el egy olyan helyzetet, ahol a dolgozók játsszák a nézőközönség szerepét, a felső vezetés maga a császár, a gladiátor pedig egy középvezető, illetve valamilyen magasabb pozícióban lévő személy. És hogy miért kérjük ezt? Azért, mert ez a „kiszavazósdi” a munkahelyeken is egyre inkább megjelenik, ezért nem lehet szó nélkül elmenni a jelenség mellett.

Megteszik, mert megtehetik

A munkavállalói érdekérvényesítés az utóbbi időszakban igen komoly eredményeket ért el mind egyéni, mind pedig közösségi szinten – elég csak az év elején mindenkit lázban tartó autóipari bértárgyalásokra gondolni. Az viszont, hogy a közösség a neki valamiért nem tetsző vezetőt is kicsinálja, meglehetősen új fejlemény. Persze adódik a kérdés, hogy a dolgozók miért folyamodnak ilyen drasztikus és kegyetlen lépéshez, a válasz pedig egyszerű: azért, mert megtehetik.

Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy bizonyos esetekben a munkavállalóknak ne lehetne – és lenne – igazuk, és a „förtelmes főnök” ne érdemelné meg a sorsát. Ennél azonban egy jóval összetettebb problémáról van szó, amihez a vezető és a beosztott közötti viszony összefüggéseit és történelmi távlatait is ismerni kell.

Az új jelenség, vagyis a vezetők „kiszavazása” hátterében az áll, hogy a két szereplő közül az egyik fél rájött: mivel egyre nehezebben pótolható, többet is megengedhet magának. Például azt is, hogy a főnököt eltávolíttassa, ha nem elégedett vele, ehhez pedig megvannak a megfelelő módszerek. Lepontozhatja az értékelések során, vagy bepanaszolhatja magasabb fórumokon. A végén pedig odáig fajulhat a helyzet, hogy a vezető egyedüli választása, ha távozik, vagy ha hátrébb lép.

Új vezetői módszerekre van szükség

Bár a vezetők eddig is rengeteg eszközt alkalmazhattak volna annak érdekében, hogy a közösség egyben maradjon, illetve hatékonyan működjön, a napi munka során nem mindig éltek következetesen ezekkel a lehetőségekkel. Ráadásul a képzések, illetve a felkészítő programok sem adaptálódtak az új felálláshoz, az a gyakorlat pedig, ami az elmúlt 25 év szemléletén alapul, mára már érvényét veszítette.

Aki tehát vezetőként a maga javára szeretné fordítani az új helyzetet, annak egy magasabb szintre kell lépnie. Új kompetenciákat kell elsajátítania: új kommunikációs készségeket, új módszereket, új people managementet, valamint új közösségteremtő praktikákat, és akkor elkerülheti, hogy ő maga is egy bizarr kiszavazóshow áldozata legyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.