<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az ókori római gladiátorjátékok filmekben is sokat látott ikonikus jelenete, amikor a császár a jól ismert kéztartással jelzi, hogy milyen sorsot szán a küzdelemben alulmaradt harcosnak. A közönség persze aktívan igyekezett befolyásolni a döntést a gladiátor mellett vagy ellen, attól függően, hogy mennyire nyerte el a produkció a nagyérdemű tetszését.

Most képzeljen el egy olyan helyzetet, ahol a dolgozók játsszák a nézőközönség szerepét, a felső vezetés maga a császár, a gladiátor pedig egy középvezető, illetve valamilyen magasabb pozícióban lévő személy. És hogy miért kérjük ezt? Azért, mert ez a „kiszavazósdi” a munkahelyeken is egyre inkább megjelenik, ezért nem lehet szó nélkül elmenni a jelenség mellett.

Megteszik, mert megtehetik

A munkavállalói érdekérvényesítés az utóbbi időszakban igen komoly eredményeket ért el mind egyéni, mind pedig közösségi szinten – elég csak az év elején mindenkit lázban tartó autóipari bértárgyalásokra gondolni. Az viszont, hogy a közösség a neki valamiért nem tetsző vezetőt is kicsinálja, meglehetősen új fejlemény. Persze adódik a kérdés, hogy a dolgozók miért folyamodnak ilyen drasztikus és kegyetlen lépéshez, a válasz pedig egyszerű: azért, mert megtehetik.

Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy bizonyos esetekben a munkavállalóknak ne lehetne – és lenne – igazuk, és a „förtelmes főnök” ne érdemelné meg a sorsát. Ennél azonban egy jóval összetettebb problémáról van szó, amihez a vezető és a beosztott közötti viszony összefüggéseit és történelmi távlatait is ismerni kell.

Az új jelenség, vagyis a vezetők „kiszavazása” hátterében az áll, hogy a két szereplő közül az egyik fél rájött: mivel egyre nehezebben pótolható, többet is megengedhet magának. Például azt is, hogy a főnököt eltávolíttassa, ha nem elégedett vele, ehhez pedig megvannak a megfelelő módszerek. Lepontozhatja az értékelések során, vagy bepanaszolhatja magasabb fórumokon. A végén pedig odáig fajulhat a helyzet, hogy a vezető egyedüli választása, ha távozik, vagy ha hátrébb lép.

Új vezetői módszerekre van szükség

Bár a vezetők eddig is rengeteg eszközt alkalmazhattak volna annak érdekében, hogy a közösség egyben maradjon, illetve hatékonyan működjön, a napi munka során nem mindig éltek következetesen ezekkel a lehetőségekkel. Ráadásul a képzések, illetve a felkészítő programok sem adaptálódtak az új felálláshoz, az a gyakorlat pedig, ami az elmúlt 25 év szemléletén alapul, mára már érvényét veszítette.

Aki tehát vezetőként a maga javára szeretné fordítani az új helyzetet, annak egy magasabb szintre kell lépnie. Új kompetenciákat kell elsajátítania: új kommunikációs készségeket, új módszereket, új people managementet, valamint új közösségteremtő praktikákat, és akkor elkerülheti, hogy ő maga is egy bizarr kiszavazóshow áldozata legyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.