2019. november 15. 13:54

A költözés szinte sosem jön jókor. Legyen szó tervezett vagy váratlan áttelepülésről, körülményes és időigényes akár magánszemélyekről, akár cégekről van szó. Életünk során legalább 2-3 alkalommal költözünk. Csak a legritkább esetben maradunk a szülői házban születésünktől életünk végéig. Sokan az első költözést még fiatalon, a középiskolában vagy a főiskolán élik át, amikor egy másik városba vagy országba cuccolnak át tanulmányaik folytatása végett. Sok esetben ilyenkor még 1-2 utazótáskányi holmival elég felpakolni, és jellemzően ősszel, az iskolakezdéskor áttelepedni egy albérletbe vagy kollégiumba.

Az iskoláskorú költözés azonban merőben más, mint amit később, felnőttként élünk meg. Ilyenkor jellemzően nincs még sem bútorunk, sem pedig nagyobb háztartási gépünk, amihez esetleg nagyobb kocsira, utánfutóra vagy költöztető cégre lenne szükség. A legtöbben egy autóval vagy tömegközlekedési járművel is képesek egyik városból a másikba átköltözni az iskola kezdése előtt.

Ez elsősorban a kollégiumokra jellemző, ahol tényleg csak minimális hely áll a diákok rendelkezésére, így néhány táskányi holminál többet egyébként sem tudnának magukkal vinni az új lakók. Ha osztálytársainkkal vagy évfolyamtársainkkal közös albérletben gondolkodunk, talán valamivel több holmit is magunkkal vihetünk, de még ebben az esetben sem feltétlenül muszáj több kört fordulni és a költöztetőket feltárcsázni.

Felnőttként már nem csak ősszel költözködünk!

A boldog és gondtalan iskolaévek költözködéseit később felváltják a nagy Ő-vel való összeköltözések vagy a baráti társasággal való közös élet. Ilyenkor egy nagyobb városba vagy éppen a fővárosba szólít a sorsunk. Általában ezek a költözések már nem a nyári szezon végén vagy az iskolakezdést megelőzően történnek, hanem szinte bármikor az év során. Gyakran előfordul például, hogy nem a legideálisabb időszakban, hanem mondjuk télen vagyunk kénytelenek elköltözni. Ez pedig nem csak fiatal felnőttként, hanem felnőttként új albérletbe való átköltözéskor és saját ingatlanba való áttelepüléskor előfordulhat.

A téli költözésnek talán csak az időjárási viszontagságokban nyilvánul meg az egyedüli hátránya. Míg nyáron optimális esetben világosban és melegben költözünk, addig télen már korán sötétedik, az utak latyakosak, csúszósak, a közlekedés pedig balesetveszélyesebb. A ki- és bepakoláskor az ingatlanok gyorsabban kihűlnek, és a cipekedés is fárasztóbb nagykabátban. Ha esik a hó vagy havas eső, esetleg az eső, akkor a dobozok is könnyedén elázhatnak, és ideiglenesen sem tárolhatóak a szállító jármű mellett. Így a leghidegebb évszakban való költözésnél sokszor kell különböző praktikákhoz folyamodnunk ahhoz, hogy áthidaljuk a tél okozta kellemetlenségeket.

7 tipp, amit érdemes megfogadni, ha télen költözködünk

  1. Mivel télen korán sötétedik, kezdjük délelőtt a költözést, hogy minél több időnk legyen világosban pakolni.

  2. Holmijainkat borítsuk be vízálló csomagolással, hogy a téli csapadék ne tegyen kárt benne.

  3. A ki- és bepakolásnál ügyeljünk a réteges öltözködésre, hogy nehogy túlmelegedjünk és megfázzunk.

  4. A havas és jeges úton vigyázzunk magunkra és az éppen pakolt holmikra is, mert könnyen megsérülhetünk.

  5. Tájékozódjunk előre az időjárásról, és ha lehetőségünk van, válasszuk ki a legenyhébb napot a költözésre.

  6. A költözéskor vigyünk magunkkal meleg italt és akár takarót és ételt is, ha az úton torlódás alakulna ki, akkor se szenvedjünk semmiben hiányt.

  7. Hívjunk költöztető céget, és mi a meleg szobából, minimális közbenjárással élvezzük, hogy semmit nem érzékelünk a kinti zimankóból, miközben holmink az új otthonunkba kerül.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.