TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A költözés szinte sosem jön jókor. Legyen szó tervezett vagy váratlan áttelepülésről, körülményes és időigényes akár magánszemélyekről, akár cégekről van szó. Életünk során legalább 2-3 alkalommal költözünk. Csak a legritkább esetben maradunk a szülői házban születésünktől életünk végéig. Sokan az első költözést még fiatalon, a középiskolában vagy a főiskolán élik át, amikor egy másik városba vagy országba cuccolnak át tanulmányaik folytatása végett. Sok esetben ilyenkor még 1-2 utazótáskányi holmival elég felpakolni, és jellemzően ősszel, az iskolakezdéskor áttelepedni egy albérletbe vagy kollégiumba.

Az iskoláskorú költözés azonban merőben más, mint amit később, felnőttként élünk meg. Ilyenkor jellemzően nincs még sem bútorunk, sem pedig nagyobb háztartási gépünk, amihez esetleg nagyobb kocsira, utánfutóra vagy költöztető cégre lenne szükség. A legtöbben egy autóval vagy tömegközlekedési járművel is képesek egyik városból a másikba átköltözni az iskola kezdése előtt.

Ez elsősorban a kollégiumokra jellemző, ahol tényleg csak minimális hely áll a diákok rendelkezésére, így néhány táskányi holminál többet egyébként sem tudnának magukkal vinni az új lakók. Ha osztálytársainkkal vagy évfolyamtársainkkal közös albérletben gondolkodunk, talán valamivel több holmit is magunkkal vihetünk, de még ebben az esetben sem feltétlenül muszáj több kört fordulni és a költöztetőket feltárcsázni.

Felnőttként már nem csak ősszel költözködünk!

A boldog és gondtalan iskolaévek költözködéseit később felváltják a nagy Ő-vel való összeköltözések vagy a baráti társasággal való közös élet. Ilyenkor egy nagyobb városba vagy éppen a fővárosba szólít a sorsunk. Általában ezek a költözések már nem a nyári szezon végén vagy az iskolakezdést megelőzően történnek, hanem szinte bármikor az év során. Gyakran előfordul például, hogy nem a legideálisabb időszakban, hanem mondjuk télen vagyunk kénytelenek elköltözni. Ez pedig nem csak fiatal felnőttként, hanem felnőttként új albérletbe való átköltözéskor és saját ingatlanba való áttelepüléskor előfordulhat.

A téli költözésnek talán csak az időjárási viszontagságokban nyilvánul meg az egyedüli hátránya. Míg nyáron optimális esetben világosban és melegben költözünk, addig télen már korán sötétedik, az utak latyakosak, csúszósak, a közlekedés pedig balesetveszélyesebb. A ki- és bepakoláskor az ingatlanok gyorsabban kihűlnek, és a cipekedés is fárasztóbb nagykabátban. Ha esik a hó vagy havas eső, esetleg az eső, akkor a dobozok is könnyedén elázhatnak, és ideiglenesen sem tárolhatóak a szállító jármű mellett. Így a leghidegebb évszakban való költözésnél sokszor kell különböző praktikákhoz folyamodnunk ahhoz, hogy áthidaljuk a tél okozta kellemetlenségeket.

7 tipp, amit érdemes megfogadni, ha télen költözködünk

  1. Mivel télen korán sötétedik, kezdjük délelőtt a költözést, hogy minél több időnk legyen világosban pakolni.

  2. Holmijainkat borítsuk be vízálló csomagolással, hogy a téli csapadék ne tegyen kárt benne.

  3. A ki- és bepakolásnál ügyeljünk a réteges öltözködésre, hogy nehogy túlmelegedjünk és megfázzunk.

  4. A havas és jeges úton vigyázzunk magunkra és az éppen pakolt holmikra is, mert könnyen megsérülhetünk.

  5. Tájékozódjunk előre az időjárásról, és ha lehetőségünk van, válasszuk ki a legenyhébb napot a költözésre.

  6. A költözéskor vigyünk magunkkal meleg italt és akár takarót és ételt is, ha az úton torlódás alakulna ki, akkor se szenvedjünk semmiben hiányt.

  7. Hívjunk költöztető céget, és mi a meleg szobából, minimális közbenjárással élvezzük, hogy semmit nem érzékelünk a kinti zimankóból, miközben holmink az új otthonunkba kerül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.