Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A szokásosnál kevesebb év végi jutalmat fizettek ki tavaly a cégek, és a költségvetési szervek. A versenyszférában a vállalatok egy része minden bizonnyal átvitte januárra a bónuszok fizetését a kedvező adóváltozások miatt, míg a költségvetési intézményeknél a takarékosság foghatta vissza a kiadásokat. Mfor.hu-háttér.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók létszáma 2010-ben átlagosan 2 millió 702 ezer fő volt, 1,5 százalékkal magasabb, mint 2009-ben - közölte pénteken a KSH. A közszférában az év utolsó hónapjaiban csak a közfoglalkoztatottak számának csökkenése miatt esett vissza majdnem 30 ezerrel a létszám.

Nem potyogtak a bónuszok az év végén

A legtöbb cég és költségvetési intézmény hagyományosan az év utolsó két hónapjában fizeti ki dolgozóinak egész éves jutalmát, bónuszát, melyek tavaly is megdobták a béreket novemberben és decemberben, de az emelkedés a szokásosnál kisebb volt.

A bruttó bérek esetében az októberi 195 864 forint novemberben és decemberben 210 ezer fölé emelkedett, ebből a versenyszféra és a közszféra is kivette a részét. A nettó béreket nézve egy átlagos magyar dolgozó az októberi 129 144 forint után novemberben 137 955 forintot, decemberben pedig 136 729 forintot vitt haza. Az év végi jutalom tehát átlagban 7-8 ezer forint pluszt jelentett a borítékban.

Ugyanakkor a bruttó bérek decemberben 4,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a versenyszférában 2,2, a költségvetési szférában 10,3 százalékos volt a zuhanás. Az előbbi azonban egyértelműen a bónusz kifizetések idei évre halasztása miatt alakult így, mivel a bónuszfizetésektől megtisztított bérek 3 százalékkal növekedtek, ugyanannyival, mint az előző hónapban. Emiatt januárban várható még egy megugrás a bérekben a 2011-re áthozott bónuszok miatt.

Hova lett 30 ezer ember?

Az 5 főt, vagy ennél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál 2010. január–decemberben 1 millió 827 ezren dolgoztak, gyakorlatilag ugyanannyian, mint egy évvel korábban. Januártól áprilisig a versenyszférában alkalmazásban állók létszáma minden hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi, míg májustól folyamatos emelkedést mutatott. A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 772 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 3,3 százalékos növekedést jelentett. A közfoglalkoztatás nélküli 686 ezer fős létszám 0,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2009 azonos időszakában. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma 1,5 százalékkal emelkedett.

Ha az év utolsó hónapjainak létszámadatait vizsgáljuk meg, akkor kiderül, hogy majdnem 30 ezerrel csökkent a közszféra létszáma: októberben ugyanis még 785 100 ember dolgozott a költségvetési szerveknél, míg december végén már csak 755 900. Ez egyébként megmutatkozott az inaktívak számában is, mely az év utolsó hónapjaiban 20 ezerrel emelkedett. 

Ugyanakkor érdemes mellétenni még egy számot: amíg októberben 99 100 ember dolgozott a közfoglalkoztatás keretében, december végén ez a szám már csak 70 300 volt. Ez valahol természetes is, hiszen a téli időszakban nehezebb munkát adni a közfoglalkoztatottaknak. A közszféra karcsúsítása azaz szinte teljes egészében a közfoglalkoztatottak szezonális csökkenésének köszönhető.

Többet vittünk haza

2010-ben a bruttó átlagkeresetek 1,4, a nettó átlagkeresetek 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset a fogyasztóiár-index 4,9 százalékos növekedése mellett döntően a személyijövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően 1,9 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202 600 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 206 800, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 196 200 forint - olvasható a KSH statisztikájában.

Az átlagkeresetek a versenyszférában 3,3 százalékkal nőttek, a költségvetés területén – az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak számának emelkedése miatt – 2,7 százalékkal elmaradtak 2009 azonos időszakához képest.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (433 400 forint), ezt az információ és kommunikáció (368 100 forint), valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (363 900 forint) követte. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (122 700 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (143 900 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 132 600 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97 600, a szellemi foglalkozásúaké 169 900) forint volt, átlagosan 6,9 százalékkal magasabb az előző évinél. A nettó keresetek első félévi magas dinamikája júliustól elsősorban a bázishatás miatt lassult. A 215 900 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 1,4 százalékkal haladta meg az előző év január–decemberit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,2 százaléknak felelt meg.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.