2016. november 30. 04:25

Tavaly a háztartások kiadásainak 19,1 százalékát tette ki a rezsiköltség - derül ki az Eurostat friss statisztikájából.

2015-ben tovább mérséklődött a rezsiköltség aránya a háztartások kiadásain belül: 19,3-ról 19,1 százalékra csökkent az Eurostat friss adatai szerint. Ezzel az uniós rangsorban a hetedik legkisebb terhet jelenti a víz-, gáz- és villanyköltség, sőt a régióban is a legkedvezőbb a helyezésünk.

A legtöbbet a dánok és finnek fizették rezsire a teljes kiadásuk arányában tavaly, előbbieknek 29,7, utóbbiaknak pedig 28,2 százalékot jelentett. A rangsor másik végén pedig Málta áll 10,1 és Litvánia 15,8 százalékkal.

Az elmúlt években a költségteher szignifikánsan mérséklődött köszönhetően a 2012 végén megkezdett rezsicsökkentésnek, amikor is a kormány több lépcsőben 10 százalékos árcsökkentésre kötelezte a közműszolgáltatókat. Igaz, mint az azóta kiderült, ezzel nem találták fel a spanyol viaszt, mindössze egy megfelelő piaci trendet lovagoltak meg.

A kormányzati intézkedések hatása tehát már 2013-ban is érződött, akkor 21,8-ról 20,8 százalékra apadt a rezsikiadás aránya. Így az intézkedések eredményeként 2015-re oda jutottunk, hogy már majdnem "csak" akkora terhet jelentenek a lakással kapcsolatos kiadások, mint 2007-ben, amikor is 18,9 százalék volt ez az arány.

Az Eurostat adatai szerint tavaly összesen a háztartások kiadásai között 10 569 millió eurót emésztettek fel a rezsivel kapcsolatos költségek, míg 2012-ben ez 11 826 millió volt, 2007-ben pedig 10 460 millió. Ez megerősíti azt is, hogy az arányszám mérséklődése a rezsicsökkentés eredménye elsősorban és nem annak köszönhető, hogy változatlan - vagy csak minimálisan elmozduló - közműdíjak mellett szignifikánsan megugrott volna a háztartások teljes költése.

Magyarországon a legtöbbet 2010-ben kellett kifizetnünk a villany-, gáz-, vízszámlákra, 22,2 százalékot vittek el az összes háztartási kiadásból, melyhez képest mostanra 3,1 százalékponttal csökkent az arány. Ha a többi tagállamnál is ehhez az időponthoz viszonyítunk, akkor kiderül, az esetek többségében a rezsiköltségek csökkenéséről beszélhetünk. Magyarország után Máltán és Cipruson volt jelentősebb mérséklődés, 2,3 és 2,1 százalékpontos. Ellenben Írországban 2,8, Portugáliában 2,3, Finnországban pedig 2 százalékkal ugrott a rezsiköltség aránya.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.